Masopust držíme, nic se nevadíme…

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Starostka městské části Marie Kousalíková udělila průvodu masopustní právo a rej masek vyrazil za zpěvu k Břevnovskému klášteru. Stejně jako předchozí ročníky si tradiční akci nenechaly ujít desítky lidí. Veselou náladu povzbuzoval harmonikář, pro děti v maskách byly připraveny trumpetky a drobné sladkosti.

Při cestě po Bělohorské ulici v Břevnově mohla odpoledne symbolická basa ještě vesele vyhrávat – o hodinu později už její pouť rázně ukončil pohřeb do ledové vody rybníku vedle Břevnovského kláštera.

Masopustní doba tak podle skončila a začal čtyřicetidenní půst, který zahájila Popeleční středa a ukončí ho Neděle velikonoční. Břevnovští živnostníci obnovili tradici masopustní obchůzky před osmnácti lety a od té doby se jim daří zvyk vítání blížícího se jara a oslavy plodnosti udržovat. Během průvodu místní prodejci na Bělohorské připravili pro masky masopustní občerstvení – chleby se sádlem i něco teplého na zahřátí.

Poslední únorovou sobotu se v hotelu Pyramida konal také masopustní bál, na kterém se sešly masky na téma tradičních řemesel. Nechyběla bohatá tombola.