Mateřské školy v létě nabídnou více aktivit

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Městská část Praha 6 připravila pro letošní prázdniny zcela nový systém letního provozu mateřských škol. Nechává totiž na samotných školkách, jaké aktivity dětem nabídnou. „Provoz mateřských škol tak, jak během roku fungují, bude přes léto přerušen. V jednotlivých školkách pak budou probíhat týdenní prázdninové aktivity,“ vysvětluje nový systém radní pro školství Ondřej Balatka. Zatímco dosavadní systém měl řadu nevýhod, nový model by měl rodičům nabídnout řadu zlepšení. „Nejde jen o pestrost aktivit, které školky dětem po celé prázdniny nabídnou, ale hlavně uspokojíme mnohem více dětí zaměstnaných rodičů,“ vysvětluje Balatka s tím, že programy se převážně zaměřují na pobyt v přírodě, ale i na tanec, keramiku, sport nebo hudbu. Prázdninové aktivity ve školkách by tak mohlo postupně navštívit téměř 700 dětí, a to nikoliv jen ve školkovém věku, ale v rozmezí od 3 do 10 let. „Na prázdninový týden tak mohou rodiče přihlásit i sourozence, který do školky už nechodí,“ upozorňuje Balatka.

Týdenní programy budou probíhat formou příměstských táborů a letních školiček, kdy dítě ráno do školky přijde a odpoledne odejde, nebo škol v přírodě na celý týden. Školky mají možnost budovu pronajmout i jinému subjektu, který týden pro děti připraví. V Liboci je to například jazyková školka Wattsenglish.

Nový model oceňují i ředitelé školek, neboť bude finančním přínosem jak pro školku, tak pro samotné zaměstnance. Za pozitivní považují, že se dětem bude i v létě věnovat kvalifikovaný personál. Rodiče na druhou stranu musejí počítat s vyšší cenou za prázdninový pobyt, než byli doposud zvyklí. Orientační výše úplaty se bude pohybovat mezi jedním až dvěma tisíci korun týdně, plus 100 korun stravného na den. Podle radního Balatky je cena pořád nižší, než na běžných táborech. Upozorňuje také na fakt, že letní provoz školek rozhodně není určen k tomu, aby zde děti trávily celé léto. 

Rozpis letního provozu MŠ najdete na str. 13. Informace a přihlášky poskytnou jednotlivé MŠ. Na konci března též začínají zápisy na příští rok.