Nové záhony ozdobí práce studentů

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Projekt s názvem „Květiny dětí“ je výsledkem spolupráce mezi Prahou 6 a Střední odbornou školou stavební a zahradnickou z Prahy 9. „Kromě zkrášlení naší městské části má podpořit i tvůrčí schopnosti mladých lidí,“ říká místostarosta pro životní prostředí Jan Záruba.

V rámci projektu studenti navrhovali kompoziční návrhy trvalkové výsadby pro vybrané lokality na Praze 6. Jednalo se o nepoužívaná dětská pískoviště a jeden nefunkční vodní prvek v ulicích Radimova, K Červenému vrchu a ve vnitrobloku Brunclíkova. Z několika desítek návrhů vybrala komise složená ze zástupců školy, zástupců radnice a nezávislého odborníka z  Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích vítězné návrhy. Jako nejlepší návrh pro osazení bývalého vodního prvku byl vybrán návrh studenta 3. ročníku Petra Jaroše. U bývalého pískoviště na Petřinách bylo vybráno osázení od studentů 4. ročníku Martina Pechoče, Michala Tichého a Jiřího Hájka. U bývalých pískovišť ve Vokovicích se budou realizovat dva vítězné návrhy. Jedno bývalé pískoviště bude osázeno dle návrhu Evy Dobešové ze 4. ročníku, druhá dvě pískoviště budou osázena podle návrhu pracovní skupiny studentů 4. ročníku ve složení Jakub Horejš, Radek Mašín, Denisa Štoblová a Jiří Hájek.

V rámci soutěže dojde na jaře k výsadbě vítězných návrhů samotnými studenty. „Hlavní význam spolupráce pro naše žáky spočívá v tom, že řeší problém okrasných výsadeb přímo v terénu a nikoliv ve školní lavici. Vítáme, když se škola prací svých žáků může prezentovat před širší veřejností,“ řekl ředitel Střední odborné školy stavební a zahradnické Miloslav Janeček.