Odešel zakladatel Hanspaulské ligy Jiří Sedláček

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Právě on byl tím, kdo před čtyřiceti lety založil později slavnou soutěž fotbalu na malém hřišti, jež se záhy rozrostla do mamutích rozměrů. Zasloužil se tehdy také o vybudování prvního specializovaného hřiště Na Zavadilce poblíž svého bydliště v ulici Na Míčánce v Praze 6.

„Malý fotbal fungoval na Hanspaulce už v roce 1967. Zlomovým dnem byl třetí říjen roku 1971, kdy došlo k utkání Gymnázium Leninova – Gymnázium Arabská. To byl podnět k tomu, aby se začala hrát pravidelná soutěž. Stalo se tak na jaře roku 1972 a prvního ročníku se zúčastnilo osm mužstev. Rok nato se už hrála také druhá liga,“ vzpomínal úplné začátky otec-zakladatel této gigantické metropolitní soutěže právě na svých šedesátinách.

„Hlavní myšlenkou Hanspaulské ligy nejsou výsledky, ale zábava a fair play, takže se v ní mohou uplatnit i méně zdatní fotbalisté. Nutno však podotknout, že nejvyšší soutěže mají velmi vysokou kvalitu. Hraje se systém jaro – podzim, avšak jedna sezona trvá jen půl roku. Na hřišti je pět hráčů a brankář. Hra se řídí pravidly malé kopané. Soutěž má osm lig, přičemž osmá liga má 19 skupin. V každé skupině figuruje 12 týmů. V současné době je registrována bezmála tisícovka týmů, takže Hanspaulskou ligu hraje až 15 tisíc fotbalistů, což z ní dělá jednu z nejmasovějších soutěží,“ uvádí webová encyklopedie Wikipedie.

Denis Postler, sportovní novinář