Strážníci dohlédnou na fotbalové fanoušky

V únoru zahájila Dukla Praha úspěšným utkáním s Viktorií Žižkov jarní část fotbalové Gambrinus ligy. Nejen toto, ale i další utkání provází zvýšený dohled strážníků městské policie, kteří zajišťují veřejný pořádek a klid, a to s ohledem na soupeře, kteří budou v jarní části na Julisce hrát.

O tom, že je v pohotovosti Policie ČR, se hovoří v mediích často. Na to, jakou roli ale hrají strážníci městské policie, odpovídá vrchní komisař Zdeňka Kovanda, pověřený řízením OŘ MP v Praze 6:

Městská policie při utkáních nejvyšší fotbalové soutěže rozhodně nestojí stranou. Jejím úkolem není zabránit řádění fotbalových chuligánů na stadionech, ale působit především na veřejných místech, přístupových trasách ke stadionům, dohlížet na bezpečnost prostředků MHD apod. Hlavním cílem je zajistit, aby pořádání fotbalových utkání bylo pro občany Prahy i její návštěvníky co nejméně zatěžující, předejít a případně zabránit narušování veřejného pořádku a také přispívat k tomu, aby nevznikla nevhodným chováním některých diváků újma na zdraví či majetku.

Vzhledem k dopravní dostupnosti stadionu Juliska je pozornost strážníků z Prahy 6 zaměřena na stanice metra Hradčanská a Dejvická. Kontrolovány jsou zastávky autobusové linky č. 131, která je jedinou přímou linkou ke stadionu, a tramvaje. V případech výskytu skupin osob s rizikovým chováním strážníci zajišťují doprovod autobusů a tramvají, aby bylo možné v případě potřeby včas zakročit.

Pozornost strážníků je rovněž zaměřena na bezpečnost a pořádek na příchodových a odchodových trasách v okolí stadionu. Zde strážníci monitorují chování diváků a v případech narušení veřejného pořádku jsou připraveni činit opaření k jeho obnovení. Na dohledu se rovněž podílí strážníci z Útvaru psovodů. Při utkáních funguje příkladná spolupráce mezi městskou policí a Policií ČR, která tak komplexně přispívá k celkovému zajištění pořádku na stadionu i mimo něj.