Armáda i veřejnost si připomenula smrt hrdiny Morávka

náhled souboru Sedmdesát let uplynulo v březnu od smrti jednoho z nejznámějších odbojářů druhé světové války, škpt. Václava Morávka. Pietního aktu k 70. výročí smrti škpt. Václava Morávka, který se konal v kasárnách velitelství posádky Prahy 6 v Čínské ulici, se zúčastnili představitelé městské části v čele se starostkou Marií Kousalíkovou, představitelé Vlády ČR, Generálního štábu Armády ČR a další významní hosté.

Štábní kapitán Václav Morávek položil svůj život za osvobození Československé republiky při hrdinném odporu proti německému fašismu. Obětoval svůj život na Prašném mostě 21. března 1942 po přestřelce s gestapem. „Skloubilo se v něm opravdové vlastenectví, až nadlidská odvaha, obětavost, ale i smysl pro spravedlnost a čest. V době, kdy jiní strachem znehybněni čekali, on konal. Zachoval si čest vojáka první republiky, nesložil zbraně a bojoval. Jeho pověstná věta „Věřím v Boha a ve své pistole!“ vstoupila do legend českého odboje,“ říká starostka Marie Kousalíková.

Václav Morávek byl posledním z trojice odbojové skupiny „Tři králové“, kterému se dařilo až do osudného dne 21. března 1942 zůstat na svobodě - v dubnu 1941 zatklo gestapo podplukovníka Josefa Balabána a v říjnu téhož roku byl popraven; podplukovník Josef Mašín byl zatčen v květnu 1941 a popraven rok poté, v červnu 1942.

U příležitosti letošního 70. výročí smrti škpt. Václava Morávka byli oceněni příslušníci Obranných složek ČR za výjimečné výsledky udělením čestných odznaků a pamětních medailí. „Vy z vás, kteří dnes převezmete medaili nesoucí jeho jméno, nemusíte naštěstí svou odvahu a kvality dokazovat v přímém boji s nepřítelem, se zbraní v ruce a s vědomím, že jde o život. Přesto jako aktivní záložníci patříte k těm občanům naší republiky, kteří jsou vědomě a dobrovolně připraveni i k podobným okamžikům. Nevede vás k tomu povinnost daná zákonem, ale povinnost daná vaším svědomím a odpovědností vůči své zemi, vůči vlasti,“ uvedla starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková ve svém projevu k oceněným. Slavnostní akce se zúčastnili také zástupci starostky Jan Záruba a René Pekárek.