Jarní úklid v ulicích začal

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Praha 6 se přidává s úklidem chodníků a veřejných prostranství. Obyvatelům městské části jsou k dispozici velkoobjemové kontejnery zajištěné magistrátem i kontejnery přistavené městskou částí, které jsou určené jak na odpad z domácností, tak na odpad ze zahrádek.

Úklid komunikací začal 2. dubna a poběží až do 8. června. Čištění nově startuje v 8 hodin ráno a jeho konec se posouvá na 15 hodinu. V minulosti čištění probíhalo od 7 do 14 hodin. „Změnou jsme reagovali na podněty Pražanů i zástupců jednotlivých městských částí. Věříme, že tímto krokem motoristům usnadníme možnost bez problémů přeparkovat automobil z čištěné ulice,“ řekl mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Na řidiče apeluje místostarosta pro dopravu a životní prostředí Jan Záruba. „Bez vyparkovaných aut nelze úklid provést kvalitně,“ podotýká.

Čištění probíhá bez odtahů aut, řidiči jsou však povinni respektovat značku zákaz zastavení. Městská policie bude za porušení zákazu udílet pokuty. TSK doporučuje sledovat dopravní značení v ulicích. Značky s podtabulkou, kde je uveden datum a čas, budou rozmístěny vždy sedm dní před zahájením blokového čištění v konkrétní ulici. Podrobné informace o blokových čištěních v dané lokalitě lze nalézt také na www.tsk-praha.cz v odkazu „Čištění komunikací“. „Uživatel si může zadat buď název ulice a následně se objeví datum, kdy se blokové čištění uskuteční, nebo naopak zadá konkrétní den a zobrazí se všechny ulice, ve kterých budou práce probíhat,“ vysvětlil Mrázek.

Informace o blokovém čištění zajišťuje i bezplatná služba TSK info. Uživatel po registraci dostane do zadané mailové adresy informace o blokovém čištění v jím zvoleném úseku vždy týden a jeden den předem. Zájemci naleznou odkaz na službu na hlavní stránce společnosti www.tsk-praha.cz.

V dubnu zahajuje městská část také pravidelný úklid chodníků, který probíhá s různou frekvencí ve všech lokalitách Prahy 6. „Minimálně jednou měsíčně se dotkne každé ulice,“ říká vedoucí odboru dopravy Dana Charvátová. Na pravidelném úklidu se podílí organizační složka Pro 6, která dává práci bezdomovcům, nezaměstnaným a lidem ve výkonu trestu. Pro jarní úklid zahrádek i domácností jsou obyvatelům Prahy 6 k dispozici velkoobjemové kontejnery, které zajišťuje městská část, a přistavují se o víkendech. Jednotlivé lokality s termíny postupně najdete v Šestce na úřední desce. Kontejnery jsou určeny jak k likvidaci rostlinného odpadu, tak i objemného odpadu z domácností. Pro kontejnery přistavované magistrátem jsou vyhrazeny úterky. Objemnější odpad lze odvézt do sběrných dvorů.

Tipy pro Jarní úklid

Velkoobjemové kontejnery zajištěné magistrátem od 16. 4. na různých místech Prahy 6.
Velkoobjemové kontejnery zajištěné Prahou 6 od 14. 4. na různých místech Prahy 6.
Komplexní úklid ulic zajištěný TSK 2. 4.–8. 6.

Sběrné dvory
ul. Jednořadá 2124, areál SK Aritma Praha, Moravanů 2670
Út, Čt 8.30–18.00, St 8.30–16.00, Pá, So 8.30–12.30, Ne 13.00–17.00
Proboštská 1, Drnovská 18