Jaro zaklepalo na bránu, chystají se akce pro veřejnost

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Na smrtnou neděli se Praha 6 definitivně rozloučila se zimou. Desítky lidí se zúčastnily v Písecké bráně vítání jara a symbolického vynesení zimy a upálení Morany. Starostka Marie Kousalíková pak zahájila již tradiční oslavy velikonočních svátků, které provází seriál velikonočních koncertů a řemeslných dílen. Ten bude v Písecké bráně pokračovat až do Velikonoc.

„Děti si mohou z připraveného proutí plést pomlázky a malovat velikonoční kraslice, dospělým může udělat radost některý z chystaných koncertů,“ zve starostka Kousalíková. Na Zelený čtvrtek se od 17 hodin koná Pašijový koncert, na kterém zazní skladby Vivaldiho, Bacha či Mozarta v podání Praga Sinfonietta Orchestra a sólistky Státní opery Sylvy Čmugrové. Na Boží hod se mohou děti při výrobě velikonočních dekorací inspirovat pohádkou Jak pan Slepička a paní Slepičková malovali vajíčka v pohádce divadélka Romaneto.

Velikonoční oslavy nejsou jedinou kulturní aktivitou, která se v dubnu v Písecké bráně koná. Už 11. dubna zde zahajuje činnost nový Klub Fresh senior, který otevře filmová beseda Ondřeje Suchého. Jednou za čtrnáct dní se zde budou konat přednášky, koncerty, besedy. „Našim seniorům nabídneme zajímavá témata a nové možnosti, jak mohou aktivně trávit volný čas,“ říká starostka Kousalíková. Více o novém klubu najdete v této Šestce nebo na www.porteos.cz.

Oslavte filipojakubskou noc

Závěr dubna bude patřit další tradiční a velmi oblíbené akci pálení čarodějnic na Ladronce.

Park Ladronka se letos stane dějištěm pestrého sletu všech malých i velkých kouzelnických bytostí už posedmé. Začíná 30. dubna od 15 hodin. V 18:30 bude zapálen oheň.

Na programu budou sporty, hry, soutěže, divadelní představení, koncerty i opékání špekáčků u ohně. Registrace do soutěže čarodějnic na kolečkách je v 15 hod. a soutěž Miss čarodějnice, které se mohou zúčastnit jen skutečné čarodějnice v kostýmu, začíná v 17 hodin.

Kdo se nestihne namaskovat doma, může se upravit v čarodějném salónu šerednosti za pomoci odborníků. Zúčastnit se Miss nebo i jiných soutěží je nejen skvělá zábava, soutěživé typy si navíc mohou z Ladronky odnést nádherné ceny, např. kolo, letenky do Evropy, sportovní vybavení, hry a mnoho dalšího.

Zábavu dotvoří workshopy, taneční škola, sportovní aktivity a samozřejmě špekáčky, hudebníci a ohniště. Adrenalin rozproudí exhibice na u-rampě s novou překážkou Funbox line.

Hudební program vyvrcholí dvěma koncerty skupin Žlutý pes a Airfare. Po setmění se park rozzáří světelnou show skupiny Pyroterra. Všechny aktivity jsou pro návštěvníky zdarma. Během akce mohou návštěvníci podpořit nadaci Terezy Maxové zakoupením tašky z ekologického materiálu. Výtěžek z prodeje půjde dětem, které potřebují naši pomoc. Více o akci na www.carodejnicenaladronce.cz.


Vynesením Morany se lidé rozloučili se zimou. V Písecké bráně začal pestrý velikonoční program. Foto: Roman Kelbich