Letiště Praha slaví 75 let

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Přesně 5. dubna v roce 1937 přistálo na Ruzyni první letadlo. Byl to Douglas DC-2 československé letecké společnosti, který přiletěl z Piešťan přes Zlín a Brno. První mezinárodní spoj na trase z Vídně do Drážďan pak přistál v 10 hodin.

Během pětasedmdesátileté historie narůstaly nejen počty odbavených cestujících nebo uskutečněných spojení, ale také prestiž pražského letiště v rámci světových letišť.

V roce 1937 nabízelo ruzyňské letiště celkem 5 travnatých vzletových a přistávacích drah a mělo 1 odbavovací terminál. Počáteční rozloha letiště činila 108 ha. V roce 2012 má Letiště Praha dvě vzletové a přistávací dráhy, tři terminály pro odbavení cestujících a dva terminály pro odbavení nákladů. Současná rozloha je 920 ha. Před sedmdesáti pěti lety Ruzyně odbavila něco málo přes 13 tisíc pasažérů za rok. V minulých letech bylo na letišti odbaveno okolo 12 milionů cestujících ročně.

Velký rozvoj zažilo letiště v 60. letech minulého století, kdy byla vybudována nová odbavovací hala a rozšířen systém vzletových drah. Další rozvoj nastal na přelomu století, kdy byl zprovozněn moderní nákladní nový terminál, největší poschoďové parkoviště v Evropě a nový Terminál 2.

Letiště se rozrůstá

Za 75letou historii bylo na letišti odbaveno celkem okolo 201 milionů cestujících a bylo uskutečněno více než 4 miliony civilních letů. Dnes mají cestující k dispozici nabídku 49 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou s více než 128 destinacemi po celém světě. Operuje zde také 5 nákladových dopravců. Svoji domovskou základnu zde mají letecké společnosti České aerolinie, Holidays Czech Airlines, Travel Service a Wizz Air. Podle výsledků mezinárodní asociace IATA je dnes Letiště Praha nejvíce se rozvíjejícím letištěm světa. Opakovaně také získalo 1. místo v mezinárodní soutěži World Airport Awards v sekci „Nejlepší letiště východní Evropy“.


Letiště se za 75 let rozrostlo a získalo prestiž.

Akce k 75. výročí od zahájení provozu

od 4. dubna Osobnosti na Letišti Praha

Výstava fotografií zachycujících historii i současnost letiště a známé osobnosti, které ho navštívily za celou dobu jeho existence. V prostorách odletové haly Terminálu 2.

7. 4. Exkurze s prohlídkou letištní techniky

Exkurze spojené s prohlídkou letadel bázovaných dopravců a specializovaných strojů, které budou vystaveny přímo na letištní ploše na dráze 22. Exkurze budou probíhat od 9 do 17:30 hod. Vstup je zdarma, podmínkou účasti na této akci je včasná přihláška přes registrační formulář na www.prg.aero.

7. 4. Zahájení činnosti Klubu letecké fotografie

Otevření dvou tribun u oplocení Letiště Praha ve směru od Kněževse, ze kterých budou moci zájemci sledovat a fotografovat dění na letištní ploše. Dále budou v oplocení okolo letiště vytvořeny speciální otvory pro objektivy fotoaparátů, aby letečtí fandové mohli snadněji získávat zajímavé snímky.


Letecký snímek letiště Praha – Ruzyně po zahájení provozu z roku 1938.