Projekt podpořil znevýhodněné žáky

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Projekt, jehož snahou je podpořit všechny žáky, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodněni, svou účastí podpořili i starostka Praha 6 Marie Kousalíková a radní pro oblast školství Ondřej Balatka. „Cílem tohoto projektu je vytvořit podmínky pro vzdělávání žáků s různým typem znevýhodnění. Vzdělávání je optimalizováno tak, aby děti postupovaly vlastním tempem a poznávaly pocit úspěšnosti. Po ukončení projektu se u žáků zlepšil jejich prospěch, vztah k učení a ke škole vůbec, děti jsou klidnější, hodnější, usměvavější a otevřenější,“ vysvětluje ředitelka školy Jana Matoušová. Podpora dětí spočívala v mnoha aktivitách. „Přímo při vyučování pomáhali asistenti pedagoga, učitelé se snažili připravovat program tak, aby poskytli prostor k rozvoji každému žákovi, neomezovali nadanější a přiměřenou náročností motivovali i děti s různým typem znevýhodnění, aby i ony zažívaly pocit úspěšnosti,“ přibližuje radní pro oblast školství Ondřej Balatka.

Starostka Kousalíková ocenila i skutečnost, že škola na projekt získala více než 5 milionů korun z evropských fondů v rámci programu Praha – Adaptabilita. „Uspět ve výběrovém řízení evropských grantů je docela obtížné a v Praze není mnoho základních škol, které v jednotlivých výzvách se svým projektem uspěly,“ chválí starostka.