Šestka gratuluje ke stým narozeninám

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

S povděkem přijala jako dárek starostky knihu Před branami Velké Prahy, neboť stále ráda čte, i bez brýlí, sleduje veřejné dění, poslouchá rádio a úplně nejraději luští křížovky. Nejvíce ji mrzí, že se mnoho let kvůli špatnému stavu svých nohou nemohla podívat ven – v jejím domě ve staré vokovické zástavbě chybí výtah. Jako většina stejně starých jubilantů se zajímala o to, kolik stoletých žije v jejím okolí, a byla mile překvapena, že jen nedaleko na Červeném Vrchu bydlí dva další.

Paní Janůjová se narodila v Brně, po stěhování do Prahy pracovala jako finanční účetní. „Sedmdesát dokladů denně, ale mě to bavilo,“ vzpomíná. Její oddělení pod hlavičkou „Blanické strojírny, národní podnik Vlašim, vývojový závod Konstrukta Praha 6“ sídlilo v dnešní Velflíkově ulici. „Zůstala jsem u jedné firmy padesát let. Za odměnu při odchodu do důchodu jsem si koupila malou nízkou pračku, která stále funguje. Ale dnes už je to spíš muzejní exponát,“ směje se. Za pana Václava se vdala v r. 1942 a nastěhovali se do právě se stavícího domu ve Vokovicích. Paní Jarmila milovala turistiku, zvláště vysokohorskou, zakládá si dodnes na tom, že i Lomnický štít zdolala pěšky, nikoli lanovkou. Dodnes si paní Janůjová pamatuje na všechny nájemníky ve vokovickém domě, na vily a zahrady v okolí, když ještě neexistovala Evropská ulice.