Slovo starostky Marie Kousalíkové pro Šestku

Jak vnímáte příchod jara? Na Vítězném náměstí znovu probíhají Farmářské trhy. Jsou pro letošek připraveny nějaké novinky? Blíží se Velikonoce, jak tyto svátky prožíváte?

Jak vnímáte příchod jara?

Tak jako každý pravý milovník přírody jsem i já netrpělivě čekala na první jarní dny. A ty letošní byly opravdu krásné a slunečné. Teprve jaro pro mne znamená opravdový začátek roku. Jednak rozkvétá příroda a začíná práce na zahradě, je ale také potřeba udělat velký jarní úklid a určit priority další práce. S příchodem jara začíná panovat tvůrčí duch a lepší nálada mezi lidmi. Naše městská část se snaží všemožně k této příjemné atmosféře přispět. V první řadě chceme co nejrychleji odstranit šeď uplynulé zimy a nahradit ji pestrou paletou barev v podobě květin. Jsme si plně vědomi tradice naší květinové výzdoby a i letošní jarní podoba Prahy 6 nemůže zůstat pozadu. Rozhodli jsme se proto zapojit do zkrášlování veřejných prostranství i studenty Střední zahradnické školy, kteří vysadí v ulicích Radimova, K Červenému vrchu a ve vnitrobloku ulice Brunclíkova nejrozmanitější druhy rostlin.

Na Vítězném náměstí znovu probíhají Farmářské trhy. Jsou pro letošek připraveny nějaké novinky?

Návštěvníci se mohou těšit na větší počet prodejních stánků a s ním spjatý rozšířený a zpestřený sortiment nabízených produktů, připravujeme trhy zaměřené na čerstvé bylinky. Chystáme i další spolupráci s Pražským kulinářským institutem a nově jsme se rozhodli využít spolupráce s ambasádami, které se nachází na našem území, a rozšířit díky nim nabídku trhů o cizokrajné výrobky a speciality. Praha 6 byla jednou z prvních městských částí, kde se farmářské trhy konaly, a budeme tedy i nadále usilovat o to, aby výjimečnost a vysoká kvalita trhů na „Kulaťáku“ pokračovala.

Blíží se Velikonoce, jak tyto svátky prožíváte?

Velikonoce jsou pro mne vedle Vánoc nejvýznamnějšími a nejkrásnějšími svátky v roce. Snažím se je vždy trávit v okolí svých nejbližších, tedy s manželem, dětmi a hlavně vnoučaty. Rodinná pohoda podle mne k těmto svátkům neodmyslitelně patří a já si jí užívám, jak jen to jde. Oslavu Velikonoc se všemi jejími tradicemi je dobré zachovávat a ráda bych proto pozvala všechny, kteří mají svátky jara obzvláště rádi, na velikonoční program, který pro ně naše radnice přichystala v Písecké bráně.