Za vysloužilý elektroodpad dostanou hračky

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Během podzimu se dětem i rodičům podařilo nasbírat 1317 kg vysloužilého recyklovatelného elektroodpadu a školka tak skončila v rámci Prahy na druhém místě. Jako odměnu dostala školka 5000 bonusových bodů, které si děti v rámci projektu Recyklohraní mohou v katalogu vyměnit za odměny.

Do projektu Recyklohraní se školka zapojila už před třemi lety a během nich se zúčastňuje nejrůznějších soutěží. „Nejen že vedeme děti k ekologickému myšlení a k šetrnému vztahu k přírodě, ale zároveň tyto soutěže podporují i soudržnost školky s dětmi a rodiči,“ říká ředitelka školky Hana Kosová. Děti v rámci projektu rozvíjí svůj vztah k přírodě formou her, praktických úkolů a kvízů, za které sbírají body a vyměňují je za dárky. Rodiče pak ve školce mají možnost odevzdat použité baterie, nefunkční žárovky, mobilní telefony, vysloužilé monitory, tiskárny a další drobné elektrospotřebiče. V rámci projektu Ekologická školka se ve školce také třídí papír, sklo, plasty a nápojové kartony. Děti z Jílkovy si v rámci projektu Recyklohraní doposud vysoutěžily například hru stolní fotbal nebo knížky.

Třídit jednoduše drobný elektroodpad má možnost i veřejnost v Praze 6. Na sedmi stanovištích tříděného odpadu jsou umístěny červené kontejnery společnosti Asekol, do kterých lze odkládat baterie a drobná elektrozařízení jako například kalkulačky, rádia, drobné počítačové vybavení, discmany, telefony a elektronické hračky. Nejsou však určeny pro sběr televizorů, počítačových monitorů, zářivek, úsporných žárovek a velkých domácích spotřebičů.


Za šek na 5000 bonusových bodů, které předal dětem manažer společnosti Asekol Marek Holinka, si děti mohou vybrat hračky a dárky.