O Zlatou Emu se bojovalo na téma pohyb

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

Celoškolní soutěž pro žáky základní školy Emy Destinnové Zlatá Ema má za cíl podporovat kreativitu dětí. Účastní se jí prakticky všichni žáci školy, sami také hodnotí soutěžní práce a rozhodují o vítězích v kategoriích český jazyk, výtvarná výchova, angličtina, francouzština, španělština, zpěv a recitace. O tom, že škola má žáky zdatné a chytré, svědčil nejen vysoký počet oceněných (ceny dostalo celkem 101 dětí na 1., 2. a 3. místech), ale i to, že na organizaci večera se podíleli pod vedením učitelky Heleny Salichové žáci 9. C v čele s výbornými moderátory Dominikou Rachůnkovu a Lukášem Svobodou.

Společným tématem letošního ročníku soutěže Zlatá Ema byl „Pohyb“. Proto v rámci podzimního projektového dne školu navštívili tělesně postižení sportovci, kteří v ukázkách svých sportů a besedách žákům předvedli, že mnohdy sportují víc a radši než ti, kteří to při pohybu mají takzvaně lehčí. Postiženým sportovcům předali žáci školy šeky s výtěžkem ze školních vánočních trhů.

Pozdravit tělesně postižené sportovce i kreativní děti z Emy Destinnové přišla radní pro kulturu Veronika Vymětalová, která ocenila vysokou úroveň školní akce.

Samotný koncert byl zajímavý jak programem, tak spojením vystupujících umělců: zpívala sopranistka Ludmila Vernerová, sólistka Státní opery Praha, na harfu hrála Lydie Härtelová a na trubku Jan Verner.

Zvláštními hosty byla Drahomíra Ilešová, příbuzná Emy Destinnové, a dále zástupci Českého svazu tělesně postižených sportovců pan Tomáš Scharf z basketbalové klubu USK Meta Praha a Mgr. Radka Kučírková, místopředsedkyně ČSTPS.