Stavba metra přeruší tramvajový provoz na 10 dnů

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

Spojení s Vítězným náměstím bude v době výluky zajišťovat linka 36, která bude pendlovat mezi Bořislavkou a Špejcharem. Na Bořislavku bude během výluky zajíždět také linka č. 25. Obě linky budou provozovány ve standardních intervalech tramvajové dopravy, tedy 8 min ve špičkách, 10 min v sedle, 15–20 min o víkendu.

Tramvaj č. 20 bude odkloněna na konečnou zastávku do Podbaby, tramvaj č. 26 pojede přes Břevnov na Vypich. Linka č. 2 bude po dobu výluky zrušena.

Náhradní autobusová linka X26 a noční X51 zajistí dopravu z Vítězného náměstí až do stanice Divoká Šárka. V úseku Nádraží Veleslavín – Divoká Šárka bude v provozu v pracovní den každý druhý spoj, o víkendu všechny spoje. Souhrnný interval linky NAD v úseku Dejvická – Nádraží Veleslavín bude v období přepravních špiček 2–3 min, v sedle 4 minuty.

Bude rovněž zvýšen počet zastávek na projíždějících pravidelných autobusových linkách 119, 206 a 218 v úseku Bořislavka – Divoká Šárka, které budou shodné se zastávkami autobusů náhradní dopravy.

Důvodem desetidenní výluky je nutnost převedení tramvajové trati na severní stranu Evropské ulice hned na dvou místech. V oblasti Horoměřické se otevře stavební jáma pro výstavbu druhé poloviny stanice metra Červený vrch. Doprava se přesune na jižní část vozovky, která je rozšířena o jeden jízdní pruh do Liberijské ulice. Pod vozovkou je již dokončena jižní část vestibulu stanice, na povrchu jsou definitivní chodníky.

V oblasti Veleslavína se do vozovky rozšíří stavební jáma v křižovatce Evropská x Veleslavínská. I zde došlo kvůli zajištění plynulosti dopravy k rozšíření vozovky o jeden pruh ve směru z centra. Pro přístup k zastávkám MHD bylo vybudováno nové schodiště a zástavbu od vozovky oddělí nová gabiónová zeď.

Podrobné informace k výstavbě metra a dopravním opatřením poskytne Informační centrum v ul. K Lánu 2. Pro veřejnost je otevřeno každé úterý od 14 do 18 hodin, k dispozici je i telefon 235 314 109.


Práce na stanici metra Veleslavín zasáhnou i část vozovky na Evropské. Proto došlo k rozšíření křižovatky o jeden jízdní pruh.

Krátkodobá výluka tramvajového provozu 12. 5.–22. 5., Bořislavka – Divoká Šárka

Linka č. 25: Bořislavka – Dejvická – Hradčanská – Vltavská – Palmovka – Bulovka

Linka č. 36: Bořislavka – Dejvická – Hradčanská – Špejchar

Linka č. 2: Po dobu výluky zrušena

Linka č. 20: Konečná stanice odkloněna do Podbaby

Linka č. 26: Odkloněna ze zastávky Hradčanská přes Pohořelec na Vypich

Náhradní autobusová doprava (NAD) – linka X26: Dejvická – Bořislavka – Červený Vrch – Nádraží Veleslavín – Divoká Šárka

Noční provoz: linka č. 51: Odkloněna do Podbaby a zavedena linka NAD X51 v trase Vítězné náměstí – Bořislavka – Červený Vrch – Nádraží Veleslavín – Divoká Šárka