Strážníci kontrolovali, zda se mladým nenalévá

V dubnu se strážníci z Prahy 6 intenzivně zaměřili na kontroly restaurací a podobných provozoven. Zajímali se o dodržování zákazu podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let.

Hned při jedné z prvních kontrol v hudebním klubu odhalili strážníci pět mladistvých podnapilých osob. Hlídka u mládeže dechovou zkouškou naměřila pozitivní hodnoty až do výše bezmála dvě a půl promile. Chlapec a dívka byli záchrannou službou převezeni do jedné z pražských nemocnic, pro ostatní hříšníky se následně dostavili rodiče. Podání alkoholu mladistvým v tomto případě neskončí jen pokutou pro obsluhu podniku, která jim alkohol umožnila požít, bude mít ale dohru i u úředníků z odboru péče o dítě, případ strážníci také předali Policii ČR pro podezření ze spáchání trestného činu.

Na kontroly požívání alkoholu nezletilími se zaměřili strážníci nejen v restauracích, diskotékách nebo hudebních klubech, ale i na místech, kde se mladí scházejí, v parcích a okolích dětských hřišť. S příchodem teplého počasí se kontrolám míst, kde se mládež schází, budou strážníci věnovat pravidelně, a to i ve spolupráci s kurátory sociálního odboru. „Tato snaha se může jevit jako represe, ale tvrdím, že jde naopak o prevenci. Je to z naší strany snaha uchránit mládež před horšími následky pití alkoholu, než je přistižení strážníkem a problém s rodiči. Nezřídka se stává, že strážníci přivolávají mladým lidem s otravou alkoholem záchrannou službu,“ upozorňuje ředitel strážníků z Prahy 6 Zdeněk Kovanda.