Umělci z Prahy 6 oslnili partnerský Bayreuth

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

Městská část Praha 6 a německé město Bayreuth mají od roku 2008 uzavřené memorandum o vzájemné spolupráci, které zahrnuje i kulturní výměnné aktivity. Výstava vznikla v duchu této dohody o spolupráci pod vedením starostky Prahy 6 Marie Kousalíkové a primátora Bayreuthu Michaela Hohla. „Jsme rádi, že Praha 6 může tímto pozdravem občanům Bayreuthu ukázat mistrovské práce našich místních umělců. Výstava vznikla za laskavé spolupráce autorů prezentovaných děl, kterým za to patří poděkování,“ řekla starostka Marie Kousalíková při vernisáži.

Výstava představila městskou část formou vystavovaných děl mistrů, kteří se podíleli právě na kulturním obrazu Prahy 6. V Bayreuthu tak šestku reprezentovali Jiří Anderle, Michal Gabriel, Iva Hüttnerová, Ladislav Kuklík, Oldřich Kulhánek, Stefan Milkov, Jiří Plieštik, Jaroslav Róna, František Skála, Jiří Slíva, Jiří Suchý, Čestmír Suška, Jasan Zoubek a za již zesnulého Josefa Lieslera jeho syn Lukáš. Na výstavě představili celkem 22 soch a 44 grafik. Včetně velkoplošných fotografií jde o 103 exponátů rozmístěných na 270 metrech čtverečních. Jde o největší výstavu, kterou MČ Praha 6 kdy pořádala. Po skončení výstavy se jednotlivá díla vrátí zpět ke svým majitelům.

Výstavu za hranicemi si mohli prohlédnout i někteří senioři z Prahy 6. Městská část zorganizovala zájezd pro obyvatele domu s pečovatelskou službou. Ti byli nadšeni nejen z výstavy, ale i z prohlídky partnerského města zaměřené na Markraběcí operu a Nový zámek.


V popředí Halali od Stefana Milkova, v pozadí Pieta (Milkov) a Robot Marvin od Jaroslava Róny