V Dejvicích uctili památku „krále“ Balabána

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

Pamětní deska ve Studentské ulici v Praze 6 připomíná místo, kde gestapo postřelilo a pak zatklo Josefa Balabána. Společně s Josefem Mašínem a Václavem Morávkem tvořili skupinu Tří králů. Tak je pojmenovalo samo gestapo. Skupina udržovala spojení s velitelem československé rozvědky v Londýně generálem Františkem Moravcem. Mnohdy svými riskantními operacemi provokovala špičky pražského gestapa a získávala velmi cenné informace. Tito hrdinové patřili mezi zakládající členy vojenské odbojové organizace Obrana národa, kde vytvořili zpravodajskou a diverzní skupinu. Při jedné konspirativní schůzce v pražských Dejvicích, která byla konfidentem vyzrazena, padl do rukou gestapa první ze Tří králů – Josef Balabán. Navzdory krutým výslechům nepodlehl. Nic nevyzradil a dokonce se mu podařilo dezinformacemi získat čas, aby jeho spolubojovníci mohli přemístit vysílačku, která zaručovala spojení s Londýnem.

Pietní vzpomínka se konala v duchu uctění památky hrdiny, jehož morální kvality je třeba stále připomínat i současným generacím.


Balabánovo hrdinství už několik let připomíná na domě č. 1 ve Studentské ulici pamětní deska s datem 22. dubna 1941, kdy byl velitel legendární odbojové skupiny „Tři králové“ zatčen gestapem.