Věda i hudba na prknech DD

Dejvické divadlo v neděli 6. května již podruhé hostí národní finále soutěže FameLab – bavme se vědou. Na divadelních prknech se pro změnu představí mladí vědci, kteří se pokusí zaujmout veřejnost i odbornou porotu.

FameLab je zábavná soutěž pro mladé vědce a vědkyně, která jim nabízí šanci zlepšit svou schopnost vědu popularizovat. Každý soutěžící má jen 3 minuty času na to, aby publiku vysvětlil, nad čím bádá a aby ho přesvědčil o významu své vědecké práce z oblasti matematiky, medicíny, technických oborů nebo přírodních věd. To vše bez podpory data projektoru a asistence dalších osob. Vzít na jeviště může soutěžící jen takové pomůcky, které bez pomoci jiných unese. Vítěz bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále v Anglii. Vstup na soutěž je zdarma, místa lze rezervovat v pokladně divadla.

Vědce na podiu Dejvického divadla vystřídají mladí lidé, kteří si vyzkouší povolání vizážistů nebo herců. Divadlo se znovu zapojilo do programu Out of home, který upozorňuje na problematiku mladých lidí opouštějících dětské domovy a začínajích samostatný život. Pod dohledem profesionálů si vyzkouší povolání, s nimiž by se běžně nepotkali.

Soubor Dejvického divadla mají diváci možnost v květnu premiérově vidět v inscenaci Brian. Skutečné události ze života legendárního stouna Briana Jonese, zakládajícího člena kapely Rolling Stones, se staly inspirací pro nový text Miroslava Krobota. Diváci se setkají nejen s Mickem, Keithem a Charliem, ale i hrdiny Brianova tripového světa: Králíčkem, Oslíkem a Medvědem. V nové hře Dejvického divadla účinkuje takřka kompletní mužská část souboru, jako jediná žena pak herečka Lenka Krobotová. Hudebního nastudování se ujal Marek Doubrava, který se souborem DD spolupracoval na hudbě k úspěšnému představení Muž bez minulosti. Dramaturgem je K. F. Tománek.