Hvězdu navštívili šumavští záchranáři

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

Prožít jedno dopoledne na Šumavě, mohli žáci ze základních škol v Praze 6. A nemuseli přitom opustit hlavní město. Pracovníci Informační a strážní služby Správy Národního parku Šumava přijeli do obory Hvězda, aby dětem vyprávěli o šumavské přírodě, popisovali své poslání na území našeho největšího národního parku, zvídavým návštěvníkům ukázali svou špičkovou výstroj. „Naším posláním je práce v terénu, především dohlížení na dodržování pravidel ochrany přírody. Vedle toho zajišťujeme záchrannou předlékařskou pomoc,“ popisuje vedoucí Informační a strážní služby Správy Národního parku Šumava Petr Šrail.

Děti, co dorazily do Obory Hvězda, si také zajímavou soutěží připomněly Evropský den parků, který připadl na 24. května. Vyzkoušely si i transport zraněného v záchranném vaku nebo slaňování a řadu dalších věcí.

Ozdobou dopoledne byl záchranářský pes Budy, který přijel do Prahy se svým majitelem Tomášem Faitem, náměstkem ředitele Správy Národního parku Šumava. „Dětem jsme názorně ukázali, jak se v terénu hledá ztracený člověk,“ říká náměstek Fait.

Akci ve Hvězdě spolupořádala Městská část Praha 6. Starostka Marie Kousalíková na začátku předala pracovníkům Informační a strážní služby NP Šumava hasičské přístroje v hodnotě více než dvaceti tisíc korun.


Školáky nejvíce zaujalo vybavení záchranných vozů šumavských strážců. "Dávali nám na ruku dlahu a ukázali, jak by ošetřili zraněného kamaráda. Zajímavé bylo třeba slaňování ze stromu," popisovaly děti ze čtvrté třídy ze Základní školy Petřiny-Jih.