Od konce války uplynulo 67 let

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

Věnce u památníku československým zahraničním vojákům na Vítězném náměstí v Dejvicích položila starostka Prahy 6 Marie Kousalíková, radní Veronika Vymětalová a Ondřej Balatka i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Vzpomínkového aktu se zúčastnili také lidé z Generálního štábu Armády ČR i váleční veteráni, mezi nimi především čestný občan Prahy 6 Tomáš Sedláček. Odsud se všichni přesunuli do Technické ulice, kde uctili památku českých parašutistů. Pieta skončila na náměstí Svobody u památníku padlých československých letců za druhé světové války.

Příznivci vojenské historie si 7. května nenechali ujít ojedinělou příležitost před Skleněným palácem. Zastavil se zde konvoj rekonstruující do nejmenších možných detailů od typů a vybavení vozidel, přes počet a hodnost členů konvoje až po přesné dodržení itineráře tzv. misi Velichovky 7. května 1945. Účastníci rekonstrukce se na nám. Svobody zastavili skoro na hodinu a ochotně přítomným pamětníkům, mládeži i dětem ukazovali vojenská vozidla, dobové dokumenty i proviant vlastní výroby v historicky věrných obalech.

Motorizovaný oddíl 23. průzkumné squadrony 16. obrněné divize 3. armády USA jel tehdy předat německému maršálu Ferdinandu Schörnerovi zprávu o německé kapitulaci ve francouzské Remeši. Tam došlo k rozhodnutí, že je nutné doručit zprávu o kapitulaci i do štábu skupiny armád Střed, která se nacházela za dohodnutou sovětsko-americkou demarkační linií na území Protektorátu Čechy a Morava. „Úkolem bylo dopravit do Schörnerova štábu vyslance Dönitzovy vlády, který měl maršálu Schörnerovi oznámit podpis bezpodmínečné kapitulace,“ říká Tomáš Jakl, historik z Vojenského historického ústavu.

Z Plzně se tedy 7. května 1945 večer vydala mise složená z amerických vojáků a německého plukovníka, kteří vyrazili za demarkační čáru do prostoru, kde lidé stále ještě čekali na příchod osvobozeneckých armád. Misi tvořilo pět obrněných vozů M 8 Greyhound, tři džípy, dvě štábní limuzíny, rozhlasový a sanitní vůz. Cesta vedla přes Žebrák a Beroun do Prahy, pokračovala přes Hradec Králové do lázní Velichovky, hlavního stanu skupiny armád Střed, kde konečně nalezla maršála Schörnera. Mise se po předání dokumentů o kapitulaci vrátila zpět do Plzně 8. května okolo 18 hodiny.