První socha fotbalisty bude stát na Julisce

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

Iniciátorem vzniku sochy byl Klub přátel Josefa Masopusta. „Trvalo nějaký čas, než jsme pana Masopusta přesvědčili, aby socha vznikla. Nakonec svolil, ale měl podmínku, aby byla socha obklopena i připomínkami na jeho nejlepší spoluhráče. Proto bude kolem skulptury rozmístěno jedenáct pamětních dlaždic s jejich jmény," řekl Petr Matějka z Klubu přátel Josefa Masopusta.

Úpravy prostoru pro umístění sochy svého čestného občana si vzala na starost Praha 6.

Okolí sochy je doplněno novými stromy, slavnostním osvětlením, lavičkami a dalším mobiliářem.

Bronzová socha v podobě běžícího fotbalisty žonglujícího s míčem, v mírně nadživotní velikosti, má výšku 2,3 m. Bude umístěna na žulovém podstavci v ulici Na Julisce. Podstavec a hlavní socha budou natočeny hlavní osou tváří směrem ke stadionu, kolem sochy budou v dlažbě zapuštěny otisky nohou dalších úspěšných fotbalistů. Za sochou bude umístěna stěna s plaketami a reliéfem Dukly.

Josef Masopust, který vloni oslavil své 80. narozeniny, je největší postavou českého fotbalu ve 20. století. V roce 1962 hrál za tehdejší Československo ve finále mistrovství světa v Chile proti Brazílii a vstřelil budoucím mistrům světa gól, v témže roce získal Zlatý míč pro nejlepšího evropského fotbalistu. Dosáhl vynikajících úspěchů jako hráč zejména v dresu Dukly Praha a prosadil se i jako trenér, vedl i národní tým. Od roku 2003 je čestným občanem Prahy 6.


Místo, kde bude stát socha slavného fotbalisty, upravila městská část do podoby parčíku s lavičkami a stromy. Socha bude slavnostně osvětlena.

Slavnostní otevření parku Juliska se sochou Josefa Masopusta od akademického sochaře Josefa Nálepy se uskuteční

ve čtvrtek 31. 5 od 15 hodin

pod záštitou Ministra obrany ČR RNDr. Alexandra Vondry a starostky MČ Prahy 6 Ing. Marie Kousalíkové

Současně s odhalením sochy největší legendy českého fotbalu v historii bude představen Chodník slávy Hvězdné XI. Dukly Praha při příležitosti 50. výročí zisku stříbrných medailí z MS v Chile 1962, kde Dukla Praha měla zastoupení sedmi svých hráčů.