Senioři se bavili sportem, překonávali hlavně sami sebe

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

Na startovní listinu se zapsalo na padesát aktivních seniorů, kteří si nejen přišli otestovat, co jejich tělo ještě zvládne a porovnat se s ostatními, ale hlavně se pobavit a strávit příjemný den. Běhalo se na 50 a 60 metrů, házelo do dálky, hrál se ping-pong, závodilo se v nordic walkingu a soutěžilo v pétanque. „Obdivuji krásné výkony všech, kteří se zapojili do soutěží. Olympijský den byl zpestřením i pro ty, kteří se účastní pravidelných cvičení a tréninků, které městská část organizuje,“ řekla starostka Marie Kousalíková, která se také účastnila soutěže v petangue.

Senioři, kteří se sešli na Kotlářce, ukázali sobě i ostatním, že jsou stále fit. Vítězkou závodu v nordic walking se stala Vlasta Sedláčková (73 let), půl roku po operaci kyčelního kloubu. V závodě na 60 metrů se sešli dva bývalí sprinteři. Jindřich Zmidloch (59 let) i jedenasedmdesátiletý Jiří Rambousek doběhli do cíle se stejným časem. „Je to čtyřicet let, co jsem naposledy běžel závod,“ smál se Rambousek v cíli. Téměř sedmdesátiletá Anna Klausová dříve běhala maratony, nyní dává přednost krátkým tratím. 50 metrů zvládla pod 10 vteřin. Běhá pravidelně za atletické veteránské hnutí. Většinu účastníků sport provází celý život, řada z nich pravidelně cvičila v Sokole.

Sportovním dnem provázeli slovem Marie Retková a Jakub Bažant. Seniory přišla podpořit Květa Jeriová Pecková. „Pro starší lidi je strašně důležité, že nezůstávají sedět doma, že se aktivně pohybují a dokáží se pro soutěž nadchnout,“ oceňuje bývalá reprezentantka, která sama stále aktivně sportuje. V duchu olympijského hesla „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“ si ceny odnesli všichni soutěžící. „Ty nejlepší jsme pozvali na zájezd s Prahou 6,“ uvedl místostarosta Petr Ayeboua. Dodal, že pokud bude zájem, ze sportovního dne se může stát každoroční tradice.

Po skončení závodů se účastníci sportovního dne s chutí zapojili do doprovodných aktivit. Pořadatelé připravili výuku tance, praktické ukázky zumby pro seniory, golfu, i přednášku o životním stylu. Pro všechny bylo připraveno chutné občerstvení.