Slovo starostky Marie Kousalíkové pro Šestku

Jak se slaví v Praze 6 Den dětí? Je pro Vás letošní měsíc červen něčím výjimečný? 21. června také začíná léto...

Jak se slaví v Praze 6 Den dětí?

S malinkým předstihem, tedy už na 29. května přichystala Praha 6 pro ty menší děti odpoledne plné her, soutěží a jiných radovánek u Ústřední vojenské nemocnice. Myslím, že se tato akce dětem moc líbila a opravdu si ji dokonale užily. Připraven je samozřejmě také tradiční dětský den na 1. června na Petynce, kde si mohou děti užít spolu s postavičkami Čtyřlístku plno zábavy v podobě sportovních aktivit, trampolíny, skákacího hradu ale také opékání špekáčků či ukázek hradní stráže, městské policie, první pomoci, BESIPu nebo hasičů. 2. června pak ještě proběhne Dětské odpoledne v KC Kaštan. V neděli 3. června se děti mohou přijít pobavit na Den dětí na Babě, který bude také vyplněn soutěžemi, výtvarnými dílnami a dětskými divadelními představeními.

Je pro Vás letošní měsíc červen něčím výjimečný?

Letos 4. června si připomínáme sedmdesáté výročí úmrtí zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha, který zemřel na následky atentátu z 27. května v nemocnici na Bulovce. 10. června také vzpomeneme na smutné výročí vyhlazení Lidic a o čtrnáct dní později Ležáků, tedy obcí, které nacisti smetli z povrchu zemského v odpověď za smrt svého vysokého představitele a pro Čechy jednoho z nejnebezpečnějších tyranů. Na tato data by se v naší historii nemělo nikdy zapomenout a já pevně věřím, že i po dlouhých sedmdesáti letech, bychom měli s úctou vzpomenout na neuvěřitelná hrdinství a statečnost těch, kteří se podíleli na atentátu, ale i na všechny tragické oběti našich občanů, kteří přišli v těchto pro národ krutých časech o život. Připomínat těžké období heydrichiády bude i pamětní deska na památku čtyřiceti šesti dětí, které byly internovány poté, co se jejich rodiče stali oběťmi nacistického teroru. Městská část ji 11. června odhalí na zámečku Jenerálka.

21. června také začíná léto...

To je samozřejmě pravda, červen, který se snad jmenuje podle barvy jahod, které teď právě dozrávají, znamená nástup slunce, koupání a volného času. Ale také konec školního roku, přípravu na prázdniny a také samozřejmě vysvědčení. Přála bych proto všem dětem, aby přinesly domů jen samé hezké známky.