Soutěž filmů o rizikovém chování ovládla ZŠ Petřiny-sever

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

Oblastní kolo festivalu potvrdilo obrovský zájem dětí o tvůrčí soutěžení. V soutěži se sešlo 16 filmů na téma závislost a rizikové chování, které hodnotila odborná porota i samotní školáci. Jako každý rok se v soutěži objevila nová témata. „Letos to byla například závislost na cukru. Překvapivé bylo například téma školní šikany, která byla důsledkem toho, že dívka byla z bohaté rodiny,“ říká jeden z porotců, radní pro školství Ondřej Balatka. „Zájem školáků nás těší. V případě takovýchto preventivních programů je dobré, když děti o věcech sami přemýšlejí. Nestačí jim jen věci zakazovat, musejí sami znát a zhodnotit rizika“ dodává Balatka.

Festival byl určen pro studenty ze základních i nižší ročníky středních škol, kteří během tří měsíců točili 15 minutový film. Ze základních škol jich do soutěže přišlo dvanáct. Na tvorbě filmů se podílelo celkem padesát malých filmařů.

Soutěžní dopoledne v divadle Semafor probíhalo jako klasický filmový festival, na závěr si autoři oceněných snímků převzali hodnotné ceny od partnerů soutěže Centrum Foto Škoda, O2, Happy sport a Olympus. Dopolednem slovem provázel moderátor Jan Musil. Hudebně program zpestřil vystoupením beatboxu Jonáš Mlejnek, který si jako překvapení přivedl zpěváka Bena Cristovao. Jeho vystoupení vzbudilo opravdové nadšení hlavně mezi dívkami.

1. místo: film Pohřeb, autor Richard Vojíř – ZŠ Petřiny sever, téma: kouření.

2. místo: film Smoke, D. H. PRODUCTION (Dominik Hrubý, Daniel Hub) ZŠ Petřiny sever, téma: kouření

3. místo: film Neviditelná hrozba, autor I DON'T KNOW (Libor Bulíček, Jakub Bílek, Jan Paprštein, Marek Merkner, Matouš Koutský) ZŠ Petřiny sever), téma: závislost na cukru.