Výstava Taras 80 vzpomíná na mimořádného fotografa

náhled souboru Praha 6 si připomněla 67. výročí konce druhé světové války pietními akty u několika památníků, u kterých se sešli váleční veteráni, občané i politici. Společně se poklonili válečným obětem a vzdali hold hrdinům.

Taras Kuščynskyj (25. 5. 1932–27. 12. 1983), narozený v Praze, prožil dětství na Podkarpatské Rusi. Vystudoval architekturu v Praze 6 a zde si také vyhlédnul svoji nejznámější modelku Danu. Jeho spolužáky byli Pavel Bobek nebo Jan Kaplický. V roce 1966 proměnil svoje fotoamatérství v profesi. Po krajinářských počátcích přešel k portrétu, zejména ženskému, odkud byl už jen krůček k fotografii aktu. Žánru, který po ideologickém vymýcení z fotografie během 50. let 20. století si v následujícím období znovu dobýval právo na existenci.

Kuščynskyj počátkem 70. let vnesl do žánru aktu svěží, přirozenou erotiku a rozevlátou dynamiku, působivě propojil ženskou nahotu s portrétem. Byl tím, kdo vyvedl své modely z ateliéru do volné přírody, aby metaforicky vyjádřil, čeho je člověk nedílnou součástí. Kvality své volné tvorby přenášel do fotografie užité (časopisecká ilustrace, divadelní fotografie, kalendáře, plakáty, gramofonové přebaly, propagační snímky šperků) a stal se tak v domácích podmínkách průkopníkem nové reklamy oslovující zejména mladou generaci. O jeho značnou popularitu se postarala i jeho spolupráce s kulturními časopisy, především pak s týdeníkem Mladý svět oslovujícím svou nonkonformitou mladou generaci, silný dopad měly i firemní kalendáře s jeho snímky, anebo nápadité fotografování interiérů a jeho portréty významných herců či uznávaných tvůrců (Werich, Horníček, Sudek, Suchý).

Výstavu k nedožitým narozeninám fotografa Tarase Kuščynského pořádá Porte o. s. a rodina autora za podpory Hlavního města Prahy.