Budoucí stanice metra mají definitivní názvy

Nové stanice prodlouženého metra A z Dejvic se budou jmenovat Bořislavka, Veleslavín, Petřiny a Motol. Definitivní názvy stanic vzala v červnu na vědomí rada hlavního města.

Dosud se pracovalo pouze s pracovními názvy, první stanice se pracovně nazývala Červený vrch, po dokončení stavby se bude jmenovat Bořislavka. Ostatní názvy stanic zůstaly shodné s pracovním názvem.

Název Bořislavka iniciovala Praha 6. „Toto pojmenování vychází ze zemědělské usedlosti, která v těchto místech bývala. Převážil názor akcentovat historické či zvykové názvy v místě,“ uvedla starostka Marie Kousalíková. K těmto závěrům také došla místopisná komise, která respektovala původní názvy v místě, hranice historických katastrů a místopisná pojmenování. Preferoval se též jednoslovný název.

Novému pojmenování stanice Bořislavka se podřídí i návazné povrchové stanice tramvaje a autobusů. Současná zastávka Bořislavka tak zřejmě bude přejmenována na Na Pískách.

Jak uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Josef Nosek, o stanovení definitivních názvů čtyř nových stanic požádal Dopravní podnik hl. m. Prahy. „Dopravce svou žádost zdůvodnil ohledem na případné úpravy názvů zastávek tramvajových linek v souvislosti s novými stanicemi metra, které je třeba s předstihem zanést do systému MHD.“