Fotbalista Masopust má u stadionu na Julisce sochu

náhled souboru Socha slavného fotbalisty Josefa Masopusta, která je zároveň první sochou sportovce u nás, stojí u stadionu Juliska. Obklopují ji jména dalších slavných fotbalistů, kteří dohromady tvoří Masopustovu hvězdnou jedenáctku Dukly Praha.

„Sochu chápu jako vděk a poctu všem fotbalistům mé generace,“ řekl dojatý Masopust. „Člověk, který reprezentuje republiku, by měl dostat možnost být oslavován. Ne jako jedinec, ale parta sportovců, kteří pro Česko něco udělali,“ řekl při slavnostním odhalení bronzového dvojníka s míčem, který je dílem akademického sochaře Josefa Nálepy. Akce se uskutečnila v květnu při příležitosti 50. výročí zisku stříbrných medailí na fotbalovém mistrovství světa 1962 v Chile.

Socha byla slavnostně odhalena s chodníkem slávy za účasti Josefa Masopusta i jeho neméně slavných kolegů. Kolem sochy prvního českého držitele Zlatého míče se rozprostírá jedenáct pamětních dlaždic se jmény slavných fotbalistů, kteří významnou část kariéry spojili s armádním celkem. Jsou to Ivo Viktor, Ján Geleta, Jiří Čadek, Jan Fiala, Ladislav Novák, Miroslav Gajdůšek, Rudolf Kučera, Josef Jelínek, Zdeněk Nehoda a Ladislav Vízek. Na dlaždicích jsou otisky jejich chodidel, pouze brankář Ivo Viktor má v dlaždici otisk ruky. Ve výčtu slavných fotbalistů chybí původně plánovaný otisk Svatopluka Pluskala, jenž zemřel dříve, než mu autoři projektu stačili otisk zhotovit. Slavný stoper je však členem Síně slávy Dukly Praha.

Chodník slávy byl mimo jiné podmínkou Josefa Masopusta k vytvoření jeho vlastní sochy. „Skutečnost, že jsem byl nominován do Masopustovy hvězdné jedenáctky je pro mě jeden z největších úspěchů mé kariéry,“ řekl bývalý útočník Zdeněk Nehoda.

Iniciátory nápadu byli Milan Vopička, který před 50 lety projektoval stavbu areálu Dukly, a Petr Voženílek, člen představenstva klubu Dukla. Výrazně pomohla i Městská část Praha 6, která pro umístění sochy nechala prostor před stadionem zrevitalizovat do podoby parčíku. Josef Masopust je od roku 2003 jejím čestným občanem.

Starostka Marie Kousalíková při slavnostním odhalení sochy výstižně citovala Otu Pavla, který napsal o Masopustovi: „… představoval to, co znamená stožár pro plachetnici. Spojoval trup s plachtami, a přestože nebyl na běžecké dráze nejrychlejší, dostával vysokou užitkovou rychlost, jakmile měl míč na kopačkách. Hnal se od kýlu, kde to někdy vrzalo, až k plachtám, kterým dodával vítr.“ Podobně Josefa Masopusta vnímají lidé, kteří se s ním kdy potkali. Jako osobnost, pro kterou úspěch týmu převyšoval vlastní zájmy i toho, který do všeho šel s maximálním nasazením.

Ceremoniál se odehrál velmi důstojně s čestnou stráží Armády České republiky a vojenskou kapelou, která zahrála „Děti z Pirea“ jako vzpomínku na stříbrné mistrovství v Chile i fotbalovou „Zelená se tráva“. Nad slavnostní akcí převzali záštitu ministr obrany Alexandr Vondra a starostka Prahy 6 Marie Kousalíková, Fotbalovou asociaci České republiky (FA ČR) zastupovali předseda Miroslav Pelta a manažer reprezentace Vladimír Šmicer. Ze slavných sportovců přihlíželi wimbledonský vítěz Jan Kodeš nebo olympijští medailisté Jan Železný, Kateřina Neumannová a Tomáš Dvořák.


Hvězdná 11: Ivo Viktor, Ján Geleta, Jiří Čadek, Jan Fiala, Ladislav Novák, Miroslav Gajdůšek, Rudolf Kučera, Josef Jelínek, Zdeněk Nehoda a Ladislav Vízek.


Josef Masopust (vpravo) strávil téměř celou kariéru v Dukle, s níž získal sedm mistrovských titulů, později klub trénoval. V roce 1962 pomohl československému výběru ke stříbrným medailím na světovém šampionátu v Chile, ve finále proti Brazílii (1:3) dal jediný gól. Ve stejném roce získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

Autor sochy Josef Nálepa (vlevo) byl sám velkým sportovcem, byl vynikající lyžař a jeden z prvních průkopníků vodního lyžování a létání na rogalu v českých zemích. V červnu ve věku 76 let náhle zemřel.