Hrdina Fajtl se vrací prostřednictvím nové knihy

náhled souboruObdivuhodný a poutavý příběh generála Františka Fajtla, legendy československého letectva, válečného hrdiny, čestného občana Prahy 6 znovu ožívá prostřednictvím knihy „František Fajtl slovem historika, rodiny a objektivem fotografů“.

Reprezentativní a obrazovým materiálem štědře dotovaná biografie je výsledkem spolupráce historika Jiřího Rajlicha a Fajtlovy dcery Jitky Režné.

Historik Jiří Rajlich čtenáře provází Fajtlovým vojenským a leteckým životem především prostřednictvím zažloutlých spisů, dosud ladem ležících nejen v českých, ale i slovenských, francouzských, britských, belgických, německých i ruských archivech. Druhá část je o poznání osobnější. Na svého manžela a otce vzpomínají jeho nejbližší, manželka Hana a obě dcery.

Knihu v zahradě Pélleovy vily v červnu za přítomnosti Fajtlovy rodiny pokřtili nejen autoři, ale i kmotr knihy, novinář a rodinný přítel Stanislav Motl a starostka Marie Kousalíková. Popřáli jí zejména hodně mladých čtenářů. „Kniha je důkazem, že osud hrdinů nám není lhostejný. Přeji jí, aby se stala jakousi učebnicí dějepisu,“ řekla starostka. „V životě Františka Fajtla, člověka se statečným srdcem a smyslem pro spravedlnost se totiž odráží dějiny celé republiky.“

Generálporučík ve výslužbě František Fajtl (2012–2006), od jehož narození letos uplyne rovných sto roků a s nímž jsme se naposledy rozloučili před šesti lety, je patrně naším nejznámějším válečným letcem nejen na západní, ale i východní frontě. Jeho osobou jako by se promítaly všechny fronty, na nichž českoslovenští váleční letci museli vybojovat své bitvy. Po Únoru neunikl perzekuci komunistickým režimem.

Generálporučík František Fajtl je nositelem čtyř čsl. válečných křížů a britského Distinguished Flying Cross. Je též nositelem nejvyššího státního vyznamenání Řádu Bílého lva. Sám byl také spisovatelem, své zážitky z bitev shrnul do několika autobiografických knih, nejznámější je Sestřelen.


Dcera Františka Fajtla Jitka Režná je jednou ze dvou autorů nové knihy.