Jiří Ježek triumfoval dvakrát ve Španělsku

náhled souboruZlaté medaile hned ze dvou závodů Světového poháru ParaCycling ve španělské Segovii přivezl domů hendikepovaný cyklista Jiří Ježek z Prahy 6.

Ježek nastupoval do závodů v bílém dresu aktuálního lídra Světového poháru a o právo nosit tento dres rozhodně nechtěl přijít.

Na závodníky nejprve čekala časovka na 20 km. Kromě soupeřů musel Ježek bojovat i se silným větrem a horkem. „Byla to dřina. Naštěstí s vítězným koncem,“ radoval se po prvním závodě. Za zmínku stojí úžasná průměrná rychlost, kterou Jirka na svém speciálním kole proletěl dvacetikilometrovou trať: 47,8 km/h.

Druhý silniční závod představoval šest rovinatých okruhů v polích okořeněných náročným stoupáním po kostkách historického města Cuéllar. „Na kostkách nerad závodím. Zaprvé jsou rány od nerovností hodně nepříjemné do nohy s protézou a za druhé v ní nemám takový cit pro šlapání,“ hodnotil trať. Přesto se mu právě v nepříjemném stoupání povedlo setřást soupeře a dojet pro další vítězství. „Bylo to strašně těžké. V rozhodující moment jsem jel za hranicí svých možností – na vůli, na srdce,“ řekl úspěšný paralympionik Ježek.

Poslední dva závody Světového poháru ParaCycling hostí v červenci kanadské Baie-Comeau, kam Jiří poletí s cílem udržet vedení a obhájit tak celkové vítězství v prestižním seriálu.


Jiří Ježek slavil vítězství ve dvou náročných závodech a udržel si pozici lídra Světového poháru.