Opravy na Letné změnily trasy tramvají, v červenci se uzavře Letenský tunel

náhled souboruRekonstrukce tramvajové trati v úseku Letenské náměstí – Hradčanská i související oprava vozovek a chodníků mezi Spartou a Letenským náměstím zásadně ovlivňuje i dopravu v Praze 6. Začala v červnu a potrvá do konce srpna. Celý červenec bude uzavřen Letenský tunel.

Tramvajová výluka na Letné, která potrvá do konce prázdnin, změnila trasy tramvají. Přes Letnou v úseku Hradčanská – Letenské náměstí je zajištěna kyvadlová tramvajová linka 31 a náhradní autobusová doprava. Práce ovlivňují i automobilovou dopravu, omezený provoz v červnu vytvářel kolony zasahující až na Hradčanskou či Prašný most. Od 1. 7. do 1. 8. pak nebude možné projíždět Letenským tunelem ani v jednom směru.

Rekonstrukce tramvajové trati, vozovek a chodníků probíhá v rámci stavby Městského okruhu Špejchar – Pelc-Tyrolka. Zároveň budou v uvedené oblasti překládány inženýrské sítě, instalováno trolejové vedení a nové veřejné osvětlení. V průběhu září a října budou probíhat dokončovací práce po přeložkách inženýrských sítí na Letenském náměstí, definitivní úpravy některých úseků chodníků a výsadba zeleně.

Změny tramvajových linek do 1. září 2012

Linka č. 1 je v úseku Hradčanská – Strossmayerovo náměstí je linka vedena přes zastávky Chotkovy sady, Malostranská a Nábřeží Kapitána Jaroše.

Linka č. 8 jede přes Hradčanskou, Vítězné náměstí a Červený Vrch do zastávky Divoká Šárka.

Linka č. 15 je po dobu výluky zrušena.

Linka č. 20 je ze zastávky Vítězné náměstí odkloněna do zastávky Podbaba.

Linka č. 25 je zkrácena do trasy Vypich – Hradčanská – Špejchar.

Linka č. 26 přes Prahu 6 nejede a má novou trasu z Kubánského náměstí do Vozovny Kobylisy.

Linka č. 36 je náhradou za odkloněnou linku 26 a jezdí v úseku Divoká Šárka – Špejchar.

Linky č. 51, 56 jsou v úseku Hradčanská – Dlouhá třída odkloněny přes zastávky Chotkovy sady, Malostranská a Čechův most.

Náhradní doprava

Linka 31 Letenské náměstí – Strossmayerovo náměstí (denní tramvajová linka, kyvadlový provoz obousměrných vozů po jedné koleji).

Linka X–1 Hradčanská – Letenské náměstí (denní autobusová linka).

Linka X–51 Hradčanská – Letenské náměstí – Strossmayerovo náměstí (noční autobusová linka).

Dopravní režim pro automobilový provoz

1. 7.–1. 8. 2012

Uzavření Letenského tunelu pro oba směry jízdy. V prostoru křižovatky před Letenským tunelem budou probíhat rozsáhlé rekonstrukce na inženýrských sítích. Objízdná trasa značena Veletržní – Bubenská – Wilsonova.

1. 8.–1. 9. 2012

Letenský tunel bude otevřen, pokračovat budou práce na tramvajovém tělese v křižovatce na Letenském náměstí. Doprava do centra bude vedena již po definitivní vozovce ulice Milady Horákové. Doprava z centra povede v trase Veletržní – Korunovační. Těmto směrům budou přizpůsobeny i dopravní
proudy z Letenského tunelu a z ulice Korunovační.