Ředitelé škol a školek obhájili své pozice

Na základních a mateřských školách Prahy 6, stejně jako v některých dalších obcích a krajích, proběhly konkurzy na pracovní pozice ředitelů a ředitelek. Důvodem byla novela školského zákona.

Konkurzy se konaly na 11 základních a 14 mateřských školách. Zbývající konkurzy by měly proběhnout v letech 2013 a 2014. Současní ředitelé jsou jmenováni zřizovatelem od 1. srpna 2012 na funkční období 6 let.

„Realizací konkurzního řízení na pracovní pozice ředitelů jsou veškerá jejich rozhodnutí v souladu s právními předpisy. V některých výkladech docházelo ke zpochybnění pravomocí ředitelů v případě, že konkurz vyhlášen nebyl,“ vysvětlil radní pro školství Ondřej Balatka.

Konkurzů se ve většině případů zúčastnili stávající ředitelé. „Konkurzy ukázaly, že ve vedení škol jsou oprávněně. Zpracované koncepce vývoje škol byly dobře připravené,“ doplnil Balatka.

Ke změně dojde od 1. srpna v ZŠ Bílá, povede ji nový ředitel Mgr. Martin Molčík, který byl po jedenáct let zástupcem odcházející ředitelky Mgr. Maji Bihelerové. Další změna nastane ve Waldorfské MŠ, kde se pozice ředitelky ujme Mgr. Helena Baláková, dosud učitelka v této školce. Stávající paní ředitelka bude působit dále jako učitelka.