Slovo starostky Marie Kousalíkové pro Šestku

Dne 21. června krátce po jedné hodině středoevropského letního času vstoupilo Slunce do znamení Raka, nastal tedy letní slunovrat a začalo astronomické léto.

V červenci, stejně jako v mnoha jiných zemích, začaly i v České republice letní prázdniny. V průběhu celého školního roku se školáci na tento čas těší asi nejvíce ze všeho, ačkoliv vždy tomu tak pravděpodobně nebývalo. Historicky vznikly prázdniny nejspíše tak, že děti musely v létě pomáhat svým rodičům a obvykle nemohly v letní čas do škol vůbec chodit. Nevím, nevím, jak by se to současným školákům zamlouvalo, kdyby museli letní tábory, výlety, koupání, venkovní hry a další zábavu nahradit tvrdou fyzickou prací. Naštěstí jsou tyto doby již dávno ty tam a dnešní školou povinná mládež se může po čas prázdnin většinou plně věnovat svým zálibám i nějaké té zahálce a nabírat tak síly pro další školní rok. Praha 6 proto, tak jako v předchozích letech, připravila pro děti množství zábavných akcí, které jim trávení prázdninových dní určitě zpestří.

Ale léto zdaleka nepřináší změny jen dětem. Zejména pro starší občany bývají někdy horké dny, kdy vysoké teploty město pořádně rozpálí, naopak nepříjemné a těžce snesitelné. Vyhledávají pak místa, kde by se před žhavým sluncem skryli. Jsem proto ráda, že v poslední době přibyla na území naší městské části taková zákoutí, kde lze relaxovat v chladivém stínu uprostřed zeleně. Ať už je to nedávno otevřený obnovený park Kajetánka, či zahrady Břevnovského kláštera, jejichž další část byla zpřístupněna veřejnosti. Pro seniory jsme také v letošním roce přichystali množství zajímavých novinek a tipů k aktivnímu využití letních dnů.

Léto je ale také ročním obdobím, kdy si mnoho z Vás, kteří pracujete, vybírá svou zaslouženou dovolenou, proto bych Vám chtěla ze srdce popřát, aby to letošní léto bylo naplněno pohodovým odpočinkem bez žádných zbytečných problémů. Přeji Vám, abyste naplno využili volných dní pro chvíle, které věnujete sobě a zejména svým nejbližším.