Dny Prahy 6 nabídnou zábavu pro každého

Začátek září se v Praze 6 již tradičně nese v duchu Dne Prahy 6, oslav narozenin městské části. 4. září 1920 si Praha 6 na základě historických souvislostí symbolicky zvolila za den svého vzniku.

„Vybrali jsme si ho, protože tento den roku 1920 podepsal prezident T. G. Masaryk zákon, kterým se sedm z deseti katastrálních území dnešní městské části stalo součástí hlavního města. My to vnímáme jako den vzniku městské části,“ vysvětluje starostka Marie Kousalíková. Městská část k výročí připravila řadu společenských a kulturních akcí. Mezi nejzajímavější patří tradiční Opera v Šárce nebo možnost setkání s významnou osobností veřejného života pražským arcibiskupem, kardinálem Dominikem Dukou, který bude s lidmi besedovat v NTK.

Hned 1. září se v17 hodin koná v prostorách Národní technické knihovny další z cyklu koncertů „Z hvězdiček rostou hvězdy“, na kterém se pod patronací houslového virtuosa Václava Hudečka představí nejtalentovanější studenti pražské konzervatoře, tentokrát Trio Sol de Praga.

Do přírodního divadla v Šárce zve městská část veřejnost v neděli 2. září, kdy se od 14 hodin odehraje opera Bedřicha Smetany Hubička. Šestá Smetanova opera na motivy povídky Elišky Krásnohorské je příběhem odmítnutého polibku, který autorka libreta Krásnohorská rozvinula do hry plné života, touhy, odmítání i furiantského škádlení, dojímavé prostoty, upřímnosti, neokázalé hrdosti a opravdové lásky. „Chceme pokračovat v tradici uvádění české operní tvorby, které se u diváků setkalo s velkým ohlasem,“ říká starostka Kousalíková a dodává, že představení je pro veřejnost zdarma. V hlavních rolích se představí hvězdy Luděk Vele, Helena Kaupová, Tomáš Černý a další.

Hubička je osmé operní představení, které se v místech původního přírodního divadla koná. V příštím roce pak uplyne 100 let od jeho založení. „Opery v Šárce navštěvují nejen hudební odborníci, ale i celé rodiny s dětmi, potkáváme se s publikem od těch nejmenších až po seniory,“ říká za organizátory z Originálního hudebního divadla Praha Jana Divišová, která je zároveň jednou z režisérek představení. Do areálu přírodního amfiteátru mohou i psi, pokud jsou na vodítku.

Vzácné setkání veřejnosti s kardinálem Dominikem Dukou se uskuteční v pondělí 3. září od 17 hodin v přednáškovém sálu Národní technické knihovny. Lidé si mohou přijít poslechnout názory hlavy české římskokatolické církve na téma „Dialog a diskuse v české společnosti“ a zapojit se do besedování. „Děkuji za pozvání, které navazuje na předchozí dobrou tradici besed. Rád podpořím tuto snahu svým příspěvkem,“ těší se Dominik Duka na setkání s účastníky diskusního večera.

Slavnostní udílení čestných občanství, které je nedílnou součástí Dne Prahy 6, se uskuteční 4. září v Tereziánském sálu břevnovského kláštera. „V letošním roce se zastupitelé rozhodli udělit čestné občanství za osobní statečnost, hrdinství a pevné postoje členům protinacistické odbojové skupiny Tři králové Josefu Balabánovi, Josefu Mašínovi a Václavu Morávkovi in memoriam,“ sdělila starostka Kousalíková. Osud hrdinů významné odbojové skupiny je spjat s Prahou 6. Josefa Balabána zatklo gestapo po konspirativní schůzce ve Studentské ulici, Václav Morávek zemřel po přestřelce s gestapem poblíž Prašného mostu. Všichni tři se odbojovou činností významně podíleli na boji proti nacistické okupaci.

Pod hlavičkou oslav Prahy 6 se již tradičně koná i Tomíčkův memoriál na Markétě. Závod plochodrážních motocyklů na Markétě startuje 10. září v19 hodin. Děti ze základních škol a studenti mají díky podpoře Prahy 6 vstup zdarma.

Oslavami Dne Prahy 6 nicméně pestrá zářijová nabídka aktivit zdaleka nekončí. Cyklisté si přijdou na své při 13. ročníku Pražské padesátky, která startuje 15. 9. z Dejvic a vede na Okoř a zpět. Zájemci o historii mohou opět zhlédnout boje císařských vojsk na Bílé hoře během rekonstrukce slavné bitvy. Školní i předškolní mládež může celé září vybírat volnočasové aktivity v rámci dnů otevřených dveří a tréninků v nejrůznějších klubech a organizacích v Praze 6. A pro další inspiraci může vyrazit 15. září na Ladronkafest na břevnovskou pláň. Pro neposedné děti se koncem září koná v Písecké bráně festival Podzimní hrátky, ale už 8. září se mohou vydat se ZŠ Hanspaulka na pochod po Šáreckém okruhu.

Velkou nabídku aktivit přinesou podzimní dny seniorům. Pokračují pravidelná venkovní cvičení v parcích, tréninky v pétanque, po létě znovu spouští své programy komunitní klub ve Šlejnické a Fresh klub senior v Písecké bráně. Radnice opět organizuje kulturní odpoledne pro seniory v zahradě Pélleovy vily. Zářijovou nabídku ukončí oslavy Mezinárodního dne seniorů 29. a 30. 9. sestávající zkoncertů, přednášek, besed a exkurzí po památkách.