Galerie Chodník spojuje historické osudy a moderní architekturu

náhled souboruHned dvě zajímavé výstavy a každou takříkajíc „z jiného soudku“ představuje veřejnosti Galerie chodník za výlohou Skleněného paláce v Bubenči. Lidé mají možnost je zhlédnout každý den až do 12. září.

K 70. výročí pohnuté doby heydrichiády připravila městská část výstavu JENERÁLKA – Děti nepřátel Říše. Výstava je mementem na přestálé utrpení 46 tzv. „svatobořických dětí“, v jejichž osudu sehrál významnou roli zámeček Jenerálka v Šáreckém údolí. Od srpna do listopadu 1942 se tamní tzv. Kinderheim začal naplňovat dětmi rodičů, kteří byli zatýkáni německou státní policií v souvislosti s pomocí parašutistům odbojových operačních skupin. Děti zůstaly na Jenerálce internovány až do dubna 1944, kdy byly převezeny do Svatobořic na Moravě. Všechny se naštěstí dožily konce války. Výstava přibližuje jejich utrpení ve chvílích, kdy byly odtrženy od rodičů a podrobeny téměř vojenskému režimu na Jenerálce. Již v červnu na objektu odhalila městská část pamětní desku připomínající osud šestačtyřiceti dětí.

Výstava vznikla na základě sběratelské činnosti badatele a publicisty Jaroslava Čvančary ve spolupráci s občanským sdružením ANLET a představuje ve svém celku poprvé zveřejněný historický materiál.

Vily v kaňonu
Druhou výstavou v galerii Chodník je prezentace bakalářských prací studentů architektury stavební fakulty ČVUT nazvaná Rodinné bydlení podle bakalářů.

„Vysoké školy patří k Praze 6 stejně jako kvalitní architektura. Jsem ráda, že můžeme díky dobré spolupráci prezentovat prostřednictvím naší galerie práci mladých lidí, kteří budou možná jednou dotvářet i tvář Prahy 6,“ řekla při vernisáži starostka Marie Kousalíková.

Výstava ukazuje, že Praha 6 není pro studenty jen místem, kam chodí do školy, ale i jakýmsi tréninkovým hřištěm. Vystavené projekty sedmi studentů spojilo zadání na téma rodinný dům s prostorem kaňonu v Bubenči, kde bývalá vlečka v minulosti zásobovala papírny v Císařském mlýně. Lokalita byla zvolena cíleně tak, aby ve studentech probudila invenci, nutnou k vypořádání se s omezeními atypického prostoru, ale nabízejícího unikátní přírodní prostředí.

Jak se studenti z bakalářských ateliérů Petra Šikoly a Václava Dvořáka s atraktivním zadáním vypořádali, lze vidět na nám. Svobody do 12. září 24 hodin denně. Na výstavu v září naváže nová expozice věnovaná výročí 80 let od výstavy bydlení Osada Baba 1932. Prostřednictvím fotografií a modelů domů budou mít lidé možnost nahlédnout do nitra unikátního konceptu funkcionalistického bydlení.