Od září se mění jízdní řády tramvají i autobusů

Od 1. září se v metropoli mění jízdní řády řady autobusů a tramvají. Některé spoje zásadně změní trasu nebo budou zrušeny. Na nová pravidla si budou muset zvyknout i obyvatelé Prahy 6.

Nový systém jízdních řádů schválili pražští radní i přes nesouhlas radnice Prahy 6 a dalších městských částí. Cílem je podle vedení hlavního města vytvořit novou páteřní síť autobusových a tramvajových linek a omezit souběhy. v Praze 6 tak lidé přijdou o autobus 218 z Dědiny do Dejvic.

Linka 218, která jezdila mezi Dědinou a Vítězným náměstím, bude ve Veleslavíně zajíždět do Vokovic a lidé budou muset přestupovat na tramvaj. Praha 6 se proti změně ohradila. „Radnice dostala spoustu dopisů, proseb a žádostí, mimo jiné z Centra pro nevidomé na Dědině. Magistrát našim požadavkům bohužel nevyhověl,“ poznamenala starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. Na sídlišti Dědina navíc žijí převážně starší lidé, kterým se cestování přestupem výrazně zhorší. Přímé autobusové spojení s Dejvicemi zajistí jen linka 206, která jezdí dvakrát za hodinu.

Radní Prahy 6 již před prázdninami přijali usnesení, kterým vyjádřili jasný nesouhlas s avizovanými změnami. „Zásadně nesouhlasíme se změnami v dopravě na území naší městské části, zejména do doby před zprovozněním prodlužované trasy metra do Motola,“ uvedl místostarosta pro koordinaci strategického rozvoje René Pekárek. Podle něj by navíc změny mohly vrátit lidi zpátky do aut. „Vzhledem k přestupům ve skutečnosti vyvolají prodloužení cestovní doby a atraktivita MHD se sníží,“ upozorňuje.
Z jízdního řádu zmizí od 1. září linka 217 mezi Dejvicemi a Smíchovem. Spojení s Prahou 5 lidem zajistí linky 143 a 191, ovšem na Strahově je nutné přestupovat. Právě linka 143 přes Strahov se stane jednou z páteřních a bude nově v provozu celodenně a každý den v týdnu.

Podobně skončila i linka 149 z Dejvic do Nových Butovic, nahradí ji také linka 143 a 176.

Do konečné stanice Divoká Šárka bude nově zajíždět tramvaj, a to ve špičkách pracovních dnů. Tramvaj č. 36 je od září zrušena. 

Nový systém pražské dopravy bude spuštěn 1. září. Veškeré potřebné informace najdou občané na obvyklých místech, jako jsou zastávky, stanice metra, internet nebo telefonní infolinka. V ulicích budou na místech největších změn informátoři připravení poradit snovým způsobem cestování.


Změny v MHD týkající se území Prahy 6

Tramvajové linky
Linka č. 5:    Ve směru z centra jede ze Strossmayerova náměstí po trase linky 26 přes Hradčanskou a Dejvickou na Divokou Šárku. V úseku Špejchar – Divoká Šárka jede pouze ve špičkách pracovních dnů.
Linka č. 8:    V úseku Dlouhá třída – Hradčanská jede přes Malostranskou
Linka č. 12:    V úseku Malostranská – Strossmayerovo náměstí jede přes Letenské náměstí.
Linka č. 36:    Zrušena

Autobusové linky
Linka č. 143:    Strahov – Dejvice nově v provozu celodenně, celotýdenně
Linka č. 149:    Zrušena. (Dejvická – Nové Butovice) nahrazena linkami 143, 176.
Linka č. 161:    Prodloužena o úsek Nebušice – Přední Kopanina (sloučena s linkou 254).
Linka č. 176:    Vybrané spoje celotýdenně prodlouženy o úsek Stadion Strahov – Spiritka – Klamovka – Jinonice – Nové Butovice, zkrácení intervalu v pracovní dny ráno, prodloužení intervalu v pracovní dny dopoledne.
Linka č. 179:    Prodloužení intervalu v pracovní dny dopoledne v úseku Sídliště Na Dědině – Letiště Ruzyně.
Linka č. 191:    V úseku Podbělohorská – Televizní věž odkloněna přes Stadion Strahov, na část spojů nasazeny kloubové vozy, zavedeny vložené spoje Na Knížecí – Stadion Strahov, zkrácení intervalů celotýdenně; obsluha Spiritky nahrazena linkou 176.
Linka č. 216:    Jezdí pouze v úseku Bořislavka – Poliklinika Petřiny. Zkrácena o úsek Bořislavka – Nové Vokovice (nahrazeno linkou 218).
Linka č. 217:    Zrušena. (Dejvická – Na Knížecí), nahrazena linkami 143, 191.
Linka č. 218:    Linka z Dědiny je zkrácena o úsek Nádraží Veleslavín – Dejvická (nahrazeno tramvajemi), vybrané spoje jsou ve špičkách pracovních dnů prodlouženy do zastávky Nové Vokovice.
Linka č. 254:    Zrušen úsek Dejvická – Letiště Ruzyně, v úseku Dejvická – Přední Kopanina nahrazena linkou 161.

Kde najít informace o změnách
Internet:    www.dpp.cz, www.ropid.cz
Vyhledání spojení:    pid.idos.cz
Facebook:    www.facebook.com/VzdytToJedeJinam
Zastávkové jízdní řády:    portalpid.idos.cz

Interaktivní dopravní mapa: www.praha.planydopravy.cz

Infocentra Dopravního podniku hl. m. Prahy a PID
IC Dopravního podniku ve stanicích metra Anděl, Muzeum a Nádraží Holešovice, v obou terminálech ruzyňského letiště a v budově Magistrátu hlavního města Prahy v Jungmannově ulici. Informační centrum organizace Informační centrum ROPID je na hlavním nádraží u pokladen.

Infolinka Dopravního podniku hl. m. Prahy
Informační linka Dopravního podniku 296 191 817 v provozu každý den od 7 do 21 hodin. S blížícími se změnami se její provoz posílí.
27. 8.–2. 9. 2012    provozní doba 7–23 hod.
3. 9.–4. 9. 2012    provozní doba 5–23 hod.
5. 9.–7. 9.2012    provozní doba 7–22 hod.

Informátoři v terénu
V místech největších změn budou v pátek 31. 8. a v pondělí 3. 9. k dispozici cestujícím informátoři.

Zastávky MHD
U zastávek, kde budou některé linky zrušeny, najdou cestující speciální adresné informace o náhradním spojení. Na každé zastávce lidé najdou také telefonní číslo na infolinku i další kontaktní informace.