V srpnu před deseti lety přišla velká voda

náhled souboruVzpomínáte? 12–18. 8. 2002 zasáhla Prahu povodeň. Vltava zaplavila Podbabu a Sedlec. Ten ještě tehdy nebyl součástí Prahy 6.

8. 8. 2002 byl zaznamenán zvýšený průtok hladiny Vltavy. O den později Vltavou protékalo již 1530 m3/s. V Praze 6 začala povodňová aktivita 3. stupně.

Uzavřela se zaplavená Roztocká ulice. Svolala se povodňová komise, která rozhodovala o protipovodňových opatřeních a možnosti zřízení evakuačních míst.
Od pondělí 12. 8. začal několikadenní maraton, bez odpočinku a možnosti vydechnutí. Ohrožené území se rozdělilo do tří částí: Lysolajské a Šárecké údolí, oblast Papírenské a Podbabské a Sedlec. Evakuační a ubytovací místa se zřídila na Julisce, v Břetislavce a ve vysokoškolských kolejích v Suchdole. Když průtok Vltavou dosahoval 4500 m3/s, uzavřely se zatopené ulice Mlýnská, Papírenská, Podbabská, V Podbabě, V Šáreckém a Lysolajském údolí a ul. Roztocká. Zároveň probíhalo neustálé plnění pytlů pískem.

Od 13. do 14. 8. průtok Vltavy vystoupal na neuvěřitelných 5300 m3/s. Bylo jasné, že jde o pětisetletou vodu. V té době hladina dosahovala křižovatky ul. Ve Struhách – Podbabská, přičemž se jen díky instalovaným norným stěnám u Autodružstva Podbabská podařilo odvrátit nebezpečí přelití jímek pohonných hmot a jejich úniku do vody. V Sedlci v tu dobu chybělo jen 40 cm k přelití přes železniční trať. Oba viadukty byly úplně zatopeny. Ze zatopených domů bylo nutné evakuovat 750 lidí. Statici doporučili k demolici dva objekty v Papírenské, dalších pět zbouralo částečně. Od 15. 8. voda začala klesat. Rada Městské části uvolnila 4 miliony korun na odstranění následků povodní.