Zemřel čestný občan Prahy 6 profesor Antonín Holý

náhled souboruVýjimečnou společnost čestných občanů Prahy 6 opustil profesor Antonín Holý, chemik, jeden z nejvýznamnějších českých vědců 20. století. Zemřel 16. července po dlouhé nemoci. 1. září by oslavil 76. narozeniny.

Antonín Holý byl s Prahou 6 spojen díky své téměř půl století dlouhé profesní dráze v Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR v Dejvicích, který také léta vedl.

Právě v dejvickém ústavu objevil nová antivirotika, která pomáhají léčit miliony lidí na celém světě. Tyto látky jsou základem pro výrobu dosud nejúčinnějších dostupných léků proti AIDS, stejně tak léků proti pravým neštovicím, pásovému oparu, virovému zánětu oční sliznice či proti virové hepatitidě typu B.
Přes všechen mezinárodní věhlas vynikajícího chemika zůstal prof. Holý skromným člověkem, jenž celý život kladl důraz zejména na poctivou vědeckou práci. Cítil se být hlavně vědeckým pracovníkem, a to i během doby, kdy ústav vedl. Dokázal nejen připravovat účinné látky, ale uměl též získat partnery pro jejich biologické testování a posléze i komerční partnery pro přípravu léků. Tak se „jeho“ látky staly základem pro moderní terapii mnoha závažných onemocnění.

Odchod prof. Holého je ztrátou pro Akademii věd ČR, pro celou českou vědu, ale také pro Prahu 6, jejímž čestným občanem byl od roku 2004.