Gymnáziu Evropská hrozí zrušení, studenti ani Praha 6 se s tím smířit nechtějí

náhled souboruPraze 6 hrozí, že přijde o Gymnázium na Evropské. Studenti se brání a sbírají podpisy pro jeho zachování. Se zrušením nesouhlasí ani radní Prahy 6 a žádají po magistrátu vysvětlení.

Magistrát hlavního města nepovolil ve školním roce 2013/2014 otevření jediné požadované třídy oboru Gymnázium. To je již řadu let součástí Vyšší odborné školy pedagogické a sociální. Esteticko-výchovné zaměření gymnázia je podle jeho zastánců v Praze unikátní. „Nepovolení prvního ročníku gymnázia ve školním roce 2013/2014 by znamenalo de facto jeho zánik a ukončení úspěšné tradice," domnívá se ředitel školy Pavel Drtina.

Magistrát podle mluvčí Terezy Králové rozhodoval na základě naplněnosti tříd a také s ohledem na budoucí uplatnitelnost absolventů. Počet tříd prý Praha omezuje i v jiných školách. Do slučování nebo rušení středních škol zřizovatele dlouhodobě tlačí ministerstvo školství, poloprázdné školy jsou totiž drahé na provoz.

V tomto školním roce studuje na Gymnáziu Evropská 32 žáků v jedné třídě, ve dvou třídách předchozího ročníku je průměr 26,5 žáků na třídu. Také v letošním roce mají studenti zájem o přijetí, protože gymnázium nabízí prostor pro rozvoj nadání těm dětem, které nemají vyhraněný zájem studovat na středních uměleckých školách, ale chtějí dosáhnout všeobecného vzdělání s možností pokračování ve studiu na vysokých školách nebo vyšších odborných školách, často uměleckého nebo umělecko-vědného zaměření. „Žádná další střední škola nenabízí tento obor pro žáky devátých tříd. Z naší školy do těchto tříd pravidelně nastupovali žáci a i v tomto roce sem naši absolventi mířili. Rodiče žáků se dotazují, zda není možno toto rozhodnutí zvrátit. Byli bychom rádi, kdyby došlo k revokaci tohoto neuváženého rozhodnutí,“ podpořila zachování třídy Anna Jelínková, ředitelka Základní školy Na Dlouhém lánu.

Rada městské části Praha 6 považuje rozhodnutí magistrátu za překvapivé a zásadně s ním nesouhlasí. „Rada městské části Praha 6 vyjadřuje obavy, že případná realizace tohoto záměru může v konečném důsledku vést ke zrušení Gymnázia. Jejím jménem žádám o zdůvodnění záměru nadále neotevírat nové ročníky oboru Gymnázium,“ řekl Ondřej Balatka, radní MČ Praha 6 zodpovídající za oblast školství a sportu, který zároveň požaduje vysvětlení následného postupu.

Gymnazisté poslední školní den před zahájením vánočních prázdnin vyhlásili časově neomezenou stávkovou pohotovost. Kromě petice proti rušení školy vyjádřili svůj nesouhlas se záměrem magistrátu protestním zpěvem koled na Vítězném náměstí.