Manželé svoji lásku zpečetili podruhé

náhled souboruŠedesát let společného života oslavili v prosinci manželé Irena a Miloš Opatrných, břevnovští starousedlíci, kteří většinu života strávili v kuchyni a řadu let vařili u jedné plotny ve společném rodinném podniku.

Manželé společně se svými dětmi dvacet let vedou rodinný penzion Větrník na Petřinách, který je jediným dochovaným větrným mlýnem v Praze. Zde zúročili své bohaté zkušenosti. Společně se vyučili v hotelu Šroubek (dnes Evropa), kde Irena Opatrná až do důchodu pracovala, pan Miloš Opatrný pracoval v restauraci Oživlé dřevo na Strahově a v sedmdesátých letech vařil v Tokiu v české restauraci. Po návratu působil v hotelu U tří pštrosů. Jako šéfkuchař vařil v Itálii a v Německu, a na americké a turecké ambasádě. Jejich rodinný penzion ve větrném mlýně během dvaceti let navštívilo mnoho slavných osobností, mimo jiných Václav Havel, Josef Škvorecký, Pavel Tygrid, Jiří Bělohlávek, Ivan Moravec, Adolf Born nebo Jiřina Jirásková.

Oba osmdesátiletí manželé již své zkušenosti předali dceři Blance a synovi Milošovi. Ti na jaře plánují obnovit letitou tradici a otevřít znovu po 100 letech restauraci Větrník, kterou zde provozoval již jejich pradědeček Josef Černohorský v roce 1913. Známý pražský restauratér koupil na sklonku předminulého století ruinu mlýnu, ke kterému přistavěl obytnou budovu a ve dvoře zřídil letní restauraci. 

Společně s Opatrnými v prosinci oslavily v obřadní síni Skleněného paláce jubilejní svatby další tři páry. 50 let společného života oslavili manželé Zárubovi, výročí 55 let od svatby manželé Uhlířovi, 60 let manželství oslavili manželé Forysovi. Během obřadu v obřadní síni Skleněného paláce jim zpíval operní pěvec Jan Jandourek z Prahy 6.