Obnovená oranžérie funguje jako galerie

náhled souboruV oranžérii břevnovského kláštera se otevřela nová galerie Entrance. Představí zejména mladé autorské umění a nabídne i celoroční cyklus přednášek o současném umění.

Do Břevnova se galerie přestěhovala z Karlína, kde působila jako součást komplexu Karlín studios. Svůj program zahájila v prosinci vernisáží výstavy Anežky Hoškové Tropical Winter.

Během roku bude galerie Entrance pořádat cyklus autorských prezentací pro veřejnost, během nichž mladí vizuální umělci představí sebe a svoji tvorbu v přímé konfrontaci se svou aktuální výstavou. Záměrem tak je vytvořit prostor pro mladé autory, upozornit na ně odborné i laické publikum a zároveň pracovat na jejich zviditelnění pro širší veřejnost. „Přednášky autorů, představujících osobně svou práci přímo v galerii, jsou běžné zvláště v zahraničí. My bychom díky tomuto formátu chtěli upozornit na zajímavé osobnosti, které právě vstupují do prostředí profesionálního umění,“ říká jedna z autorek projektu Barbora Zachovalová.

Běžným divákům bude dána možnost důkladněji porozumět současnému umění, které se často izoluje v prostředí uzavřené umělecké komunity. „Díky prezentaci výstavy samotným umělcem očekáváme odhalení a zpřítomnění významů, které divákovi bez znalosti kontextu často zůstávají skryty. Doufáme, že tento záměr zároveň povede k přílivu nového a nevyhraněného publika, které se nebude ostýchat navštěvovat výstavy současných mladých umělců,“ dodává.

Aktuální výstava prezentuje práci Anežky Hoškové, která čerpá inspiraci z komiksu, fashion designu, symboliky tattoo, estetiky indie music, cartoon filmů, punku a dalších oblastí (pop)kultury. Typicky pracuje s kresbou, malbou, či fotografií, kdy prvky jednotlivých médií svobodně mísí. V poslední době svůj vyjadřovací způsob akcentuje prostřednictvím koláží.

Galerie Entrance chystá v průběhu roku představit devět autorů mladé umělecké generace v osmi výstavách. Vedle čerstvě se rodících talentovaných umělců, k jakým patří například David Krňanský či Lukáš Hájek a Vojtěch Vaněk, i již etablované osobnosti české umělecké scény, jako je Lenka Vítková, Eugenio Percossi či Pavla Malinová. Posledním vystavujícím roku bude lotyšský vizuální umělec Indriķis Ģelzis.

Galerie v Oranžerii břevnovského kláštera má otevřeno od čtvrtka do neděle 12–18 hodin.