Ohleduplnými dopravci jsou česká a rakouská letecká společnost

náhled souboruK životnímu prostředí nejohleduplnějšími dopravci na Letišti Václava Havla Praha byly za loňský rok vyhlášeny společnosti Holidays Czech Airlines v kategorii proudových a Austrian Airlines v kategorii vrtulových letadel.

Stali se výherci již 6. ročníku soutěže Nejtišší dopravce. V kategorii proudových letadel zvítězila společnost Holidays Czech Airlines poprvé, společnost  Austrian Airlines v kategorii vrtulových letadel obhájila titul z roku 2008. Trofeje v podobě skleněných vlaštovek vítězům předali zástupci obou organizátorů akce, starostka Prahy 6 Marie Kousalíková a ředitel společnosti Letiště Praha, a. s., Jiří Pos. Na slavnostním vyhlášení vystoupila bubenická skupina Blabuburo z nedalekého sdružení Roztoč, které je letištěm podporováno.

Soutěž zaměřená na ochranu životního prostředí je již tradičně vyhlašována Letištěm Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6 za účelem motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí a přímému okolí letiště. K vyhodnocování soutěže slouží monitorovací systém, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a monitoruje také letové tratě letadel. V soutěži, která probíhala od června do října, se sledoval nejenom naměřený hluk, ale rovněž i efektivní využití sedačkové kapacity letadel.

„Chceme prostřednictvím této soutěže přispět k tomu, že nad hlavami občanů Prahy 6 budou létat stroje, které splňují hygienické limity a dopravci se budou snažit být ohleduplní k občanům, kteří v okolí letiště žijí. Smyslem soutěže je především zlepšit kvalitu života a bydlení občanů Prahy 6 v okolí letiště. Letecké společnosti, které nejsou k okolí lhostejné, stojí za to dávat příkladem ostatním a ocenit je,“ řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Konečné pořadí soutěžících leteckých společností i jednotlivé průběžné měsíční výsledky jsou zveřejněny na stránkách letiště www.prg.aero v sekci Vztahy s okolím.