Radnice varuje: Pozor na nabídky na odkoupení bytů

Na radnici Prahy 6 se obrací nájemníci, kteří se v poslední době stali terčem nabídek nejrůznějších realitních kanceláří nebo makléřů. Ve svých poštovních schránkách od nich dostávají nabídky na „financování privatizace bytu“ nebo na „odkup či výměnu bytu“.

„Nájemníci bytů, které městská část Praha 6 prodává v současné vlně privatizace, by si měli dávat pozor na to, s kým jednají. Byty totiž mohou být velmi lákavým ,zbožím‘ pro nejrůznější poradenské a zprostředkovatelské firmy. Nájemníkům nabízejí pomoc při jednání s radnicí nebo s financováním odkoupení bytu, ale může se za tím skrývat tvrdý byznys, který se nakonec může vymstít,“ řekl Štěpán Stupčuk, místostarosta MČ Praha 6.

Kupčení s byty? Odmítáme!

Městská část Praha 6 ale znovu důrazně opakuje: nebudeme byty prodávat třetí osobě a ten, kdo si byt nekoupí, může nadále zůstat v nájmu. Navíc cena stanovená znaleckým posudkem, za kterou mají nájemníci možnost byt koupit, je i s nabízenou slevou výrazně nižší než skutečná hodnota bytu. Není proto divu, že se k mnohdy často lukrativním nemovitostem snaží dostat i cizí firmy nebo osoby. Různé firmy a osoby proto slibují lidem, kteří nemají na odkup bytu peníze nebo nemají čas celý proces zařizovat, že za ně vše vyřídí. Městská část Praha 6 znovu připomíná, že uzavřela dohody s několika bankovními ústavy, které slibují, že lidem poskytnou úvěr za výhodných podmínek.

Prodej bytů zajišťuje oficiálně pouze správcovská firma SNEO

Radnice zároveň upozorňuje, že ať už je osloví kdokoliv a bude jim slibovat cokoliv, Praha 6 si na jednání o prodeji a následně prodej samotný žádné prostředníky nenajímá. „Soukromí realitní makléři nebo kanceláře ani jiné subjekty nemají oprávnění prodej bytového fondu zprostředkovávat. Občané by si proto měli dát velký pozor, aby nenaletěli možným podvodníkům,“ zdůraznil Stupčuk.

Veškeré informace k prodeji bytů oprávněným nájemcům najdou občané na  internetových stránkách Prahy 6 http://www.praha6.cz/bytove_domy.html. Občané zde najdou informace například o tom, jak se určuje kupní cena a jak celý proces prodeje probíhá.

Další informace lze získat také u společnosti SNEO, a.s., info@sneo.cz, tel. 235 094 011, www.sneo.cz.