Slovo starostky Marie Kousalíkové pro Šestku

Zastupitelé Prahy 6 schválili rozpočet městské části na rok 2013. S jakými počítá příjmy a výdaji? Velkou položku rozpočtu šesté městské části jako tradičně tvoří úklid ulic a péče o zeleň, kam ještě půjdou peníze? Na co pěkného se mohou lidé v tomto roce ze strany Prahy 6 těšit?

Zastupitelé Prahy 6 schválili rozpočet městské části na rok 2013. S jakými počítá příjmy a výdaji?

Počítá s příjmy 597,8 milionu korun a výdaji ve výši 924,5 milionu korun. Rozdíl ve výši skoro 327 milionů pokryjí především úspory hospodaření z minulých let. Většina prostředků půjde na běžné výdaje.

Velkou položku rozpočtu šesté městské části jako tradičně tvoří úklid ulic a péče o zeleň, kam ještě půjdou peníze?

Jsem velmi ráda, že se nám daří udržovat šestou městskou část uklizenou a čistou. Myslím, že právě to je jedna z věcí, kterou naši občané vnímají velmi pozitivně, a proto chceme šestku nadále takto udržovat. Ve výdajích jde o částku převyšující 107 milionů. Dalších 17 milionů chceme investovat do oprav parků, například do parku Kotlářka – Hanspaulka nebo opravy vnitrobloků na sídlišti Petřiny. Zhruba 119 milionů zaplatíme za investice v oblasti oprav bytů. Další etapa rekonstrukce domů v ulicích Nad Kajetánkou a Patočkova vyjde na 55,5 milionu. Přibližně stejnou částku utratíme za rekonstrukci vytápění a elektroinstalací v domě na náměstí Svobody.

Myslíme také na školy. Proto bezmála 60 milionů poputuje v příštím roce na opravy a zateplení škol. Za 35 milionů korun chceme rekonstruovat mateřskou školu Meziškolská, na dalších téměř 12 milionů vyjde obnova sportoviště u Základní školy Na Dlouhém lánu. Hospodaříme se schodkem, ten schodek jsme schopni dokrývat a nemusíme si v žádném případě někde půjčovat, máme vlastní finanční prostředky, které jsme schopni uplatnit.

Na co pěkného se mohou lidé v tomto roce ze strany Prahy 6 těšit?

I letos chystáme řadu kulturních, sportovních a společenských akcí pro občany. Snažíme se zachovat hlavně ty tradiční a veřejností navštěvované akce jako je operní představení v Šárce, Čarodějnice na Ladronce, Dětský den, pokračovat bude série koncertů z Hvězdiček rostou hvězdy. Z těch sportovních akcí například venkovní cvičení pro seniory, podpory opět dočká soutěž o Pohár Prahy 6, pražská i dětská cyklistická padesátka.

Našim občanům bych v novém roce chtěla popřát zejména pevné zdraví, optimismus a radost, spojenou i s tím, že žijeme v Praze 6.