Praha 6 opraví další obecní domy v Břevnově

Městská část Praha 6 je připravena rekonstruovat další část ze svého bytového fondu určeného pro sociální bydlení. Jedná se o téměř dvě stovky bytů v lokalitě Břevnova. Zdůvodnění zakázky s předpokládanou cenou 200 milionů korun schválili v září zastupitelé.

Zastupitelé „dali zelenou“ rekonstrukcím obecních bytů ve čtyřech trojdomech v ulicích Nad Kajetánkou a Jílkova v Břevnově. Podle zákona totiž o významných veřejných zakázkách nad 50 milionů korun musí jednat obecní zastupitelé. A právě taková je předpokládaná cena generální rekonstrukce za každý z celkem čtyř trojdomů, ve kterých se nachází celkem 191 obecních bytů. „Jsem rád, že se daří průběžně rekonstruovat sociální bytový fond v souladu s prioritami, které si v tomto volebním období stanovila Rada Městské části Praha 6,“ uvedl místostarosta Štěpán Stupčuk, který má správu obecního majetku ve své gesci. Pokud výběrové řízení poběží ve standardních lhůtách, počítá se se zahájením rekonstrukce již na jaře. „Kompletní opravy domů v Břevnově určených pro sociální bydlení by pak měly být dokončeny na podzim příštího roku,“ dodává místostarosta Stupčuk. Po dobu rekonstrukcí se nájemníci bytů stěhují do jiných obecních bytů, které si radnice pro tento účel ponechala jako volné. Po dokončení oprav se mohou rozhodnout, zda zůstanou nebo se do opraveného bytu vrátí.

Břevnovské trojdomy čeká výměna oken, zateplení fasády, opravy interiérů bytů a domy dostanou vlastní výtahy. Podobné generální rekonstrukce probíhají již od roku 2011 v dvojdomech ve stejné lokalitě. „V současné době je opraveno 132 ze 173 bytů,“ uvedl Stupčuk s tím, že celková investice městské části do oprav obecních bytů v Břevnově přesáhne 383 milionů korun.

V oblasti sociálního bytového fondu nejde radnici pouze o kvalitativní zlepšení, ale i o jeho rozšíření. V lokalitě Ruzyně plánuje realizovat do roku 2015 výstavbu domu se sedmdesáti malometrážními byty, které jsou určeny nejen jako sociální bydlení, ale i jako startovací byty pro mladé rodiny.