Radnice zástavbu kolem Džbánu nepodpoří

náhled souboruPozemky v okolí vodní nádrže Džbán mají nového majitele. Ten plánuje, že na nich postaví bytové domy. Radnice Prahy 6 i veřejnost je proti.

Velká většina veškeré plochy kolem koupaliště nyní patří společnosti Molepo, která jej získala ve veřejné dražbě. Přestože se jedná o pozemky, na kterých dle stávajícího územního plánu nelze v žádném případě stavět, nový vlastník zveřejnil studii, dle které chce část území využít pro bydlení. A požádal o změnu územního plánu. O žádosti budou nyní jednat odborná komise i Rada městské části a je jisté, že takovou žádost nepodpoří. „Zásadně s jejich záměrem nesouhlasím,“ uvedla starostka Marie Kousalíková s tím, že za alarmující považuje fakt, že se Praha 6 se o prodeji pozemků dozvěděla až poté, co radnici oslovili zástupci vlastníka spolu s architekty.

Podle vyjádření společnosti Molepo chce stávající vlastník provést revitalizaci celého území. Studie, která se má stát výchozím bodem pro diskuzi, prý počítá s vyváženým poměrem rekreační a obytné funkce. „Chceme zachovat přístup k vodě pro všechny. Zástavba respektuje dostatečně velkou vzdálenost od vodní plochy, zachování zeleně a volný pohyb obyvatel okolo Džbánu,“ říká Pavel Nerad, jednatel Molepa. Společnost uvažuje o výstavbě několika bytových jednotek na půdorysu stávajících zdevastovaných šaten koupaliště. Další bytové domy by dle studie mohly být umístěny při Evropské ulici vedle bývalého Koospolu a v ulici Ke Dvoru. V místech jsou ovšem plochy zeleně, ochranné pásmo přírodního parku a biokoridor.

Respektovat stanovisko městské části by mělo hlavní město Praha, které je garantem územního plánu. „Změnu územního plánu na obytnou funkci, tak jak jsem měla možnost se seznámit se záměrem, určitě nepodpoříme,“ uvedla pro ČT vedoucí odboru urbanistické koncepce Kateřina Szentesiová z Útvaru rozvoje hl. m. Prahy.

Jednatel Molepa Pavel Nerad ale upozornil na fakt, že bez potřebných investic bude celý areál v blízké době v havarijním stavu a dojde k jeho uzavření. S výhrůžkami si ale radnice Prahy 6 poradí: „Nenecháme se vydírat, aby nás drželi v šachu tím, že to neopraví. Máme možnost dávat pokuty vlastníkovi pozemku i zchátralých budov,“ reagovala starostka Marie Kousalíková.

Proti možnému zastavení ploch kolem nádrže protestuje i veřejnost. Občanské sdružení Vokovice – Veleslavín k životu organizuje petici, ve které žádá zastupitele hlavního města i Prahy 6, aby zabránili změně způsobu využití ploch v okolí přehrady Džbán a v Šárce v územním plánu, a nedovolili developerům, aby plochy zeleně přírodního parku a jeho ochranného pásma nahradily domy. Petici během 14 dnů podepsalo 3111 občanů.

Nový vlastník pozemků kolem nádrže Džbán zahájil diskuzi o jejich využití tím, že požádal o změnu územního plánu a představil studii s bytovou zástavbou.