Armádní vrcholový sport slaví 65. výročí výstavou o historii Dukly

náhled souboruPoslední letošní výstava před budovou Generálního štábu na Vítězném náměstí je věnovaná pětašedesátileté historii armádního vrcholového sportu.

Slavnostně ji otevřel jeden z nejúspěšnějších armádních sportovců, který se již rozloučil s vrcholovou kariérou, major Roman Šebrle. Od generálporučíka Pavla převzal čestný odznak Za zásluhy I. stupně. „Sedmnáct let hájil v uniformě barvy naší republiky, zúčastnil se čtyř olympijských her, osmi mistrovství světa a čtyř mistrovství Evropy, získal 17 medailí, z toho 9 zlatých, jako jediný desetibojař v historii překonal šestkrát exkluzivní hranici 8 800 bodů, dosáhl řady rekordů a ocenění a letos ukončil svou skvělou mnohaletou kariéru a odchází do civilu,“ uvedl náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Petr Pavel.

Expozice před budovou Generálního štábu na Vítězném náměstí mapuje historii armádního sportu od roku 1948, kdy vznikl Armádní tělocvičný klub, až do současné podoby Armádního sportovního centra Dukla. V roce 1956 si armádní vrcholový sport dal jméno Dukla, které představuje symbol odvahy a statečnosti československých vojáků bojujících v karpatsko-dukelském průsmyku za osvobození své vlasti.

Slavnostního zahájení výstavy se zúčastnila i starostka Prahy 6 Marie Kousalíková, hosté z armády a ministerstva obrany, současní armádní sportovci i legendy, které v řadách Dukly působily v minulosti. Nejstarším účastníkem byl fotbalista Josef Jelínek, který s národním mužstvem v roce 1962 na mistrovství světa vybojoval stříbro, nejmladšími sportovci byli medailisté z mistrovství světa dvacetiletí snowboardistka Eva Samková, kanoista Josef Dostál a dráhový cyklista Robin Wagner.




Roman Šebrle převzal čestný odznak za Zásluhy I. stupně