DD se zapojilo do Noci divadel, uvede krátké hry o politice

Repertoár Dejvického divadla v listopadu obohatí představení, která soutěžila o Ceny Ferdinada Vaňka. Přehlídku her lze vidět v rámci Noci divadel. Punková instalace tří krátkých her „Klub osamělých srdcí Ferdinanda Vaňka“ bude zároveň premiérou nové sezóny a stabilní součástí programu divadla.

Časopis Svět a divadlo vyhlásil mezinárodní dramatickou soutěž se specifickým zadáním „krátké hry o politice“. Ze zaslaných soutěžních textů vznikne v Dejvickém divadle dvoudenní divadelní setkání. První bude 16. listopadu v rámci Noci divadel. Česká republika se do této mezinárodní prezentace divadel zapojila letos poprvé. Dejvické divadlo se akce účastní společně se sedmi desítkami divadel.

Program Noci divadel začne v 18 hod. Veřejnosti se poprvé otevře nový prostor bývalého antikvariátu, kde se diváci seznámí s texty Csaby Székelyho a Christiana Lollikeho „Kolotoč Bankrot“ inscenovaný čtením v produkci Dejvického divadla. Zároveň se ve stejnou dobu ve foyeru divadla představí Naivní divadlo z Liberce s loutkovou komedií Víta Peřiny Poslanci v ZOO. Od 19:30 – těsně po křtu sborníku soutěžních her – vystoupí na jevišti divadla bratislavský soubor GUnaGU s hrou Viliama Klimáčka SADO a po představení bude následovat druhé kolo v horní části divadla, přičemž diváci, kteří večer začínali v „antikvariátu“, zhlédnou liberecké představení ve foyeru a naopak.

Vrcholem dvoudenního programu bude v neděli 17. listopadu premiéra „punkové instalace“ Klub osamělých srdcí Ferdinanda Vaňka, spojující tři soutěžící hry tří autorek. Klub osamělých srdcí Ferdinanda Vaňka vychází z textů Balonová revoluce (Julia Holewińska), Země, ze které občanům utekla srdce a zanechala dopisy (Małgorzata Sikorska-Miszczuk) a 5 vteřin, 5 centimetrů (Zuza Ferenczová). V inscenaci hostující režisérky Stefanie Bibrowské se představí Simona Babčáková, Jana Holcová a Lenka Krobotová. Po letech se jako autorka výpravy do DD vrací výtvarnice Barbora Hubená. Jediným mužem, kterému je dovoleno v produkci vystoupit, je Václav Havelka ze skupiny Please the Trees, zde zpívající kytarista, který k inscenaci zároveň složil hudbu.