Pobavte a pomáhejte na Vánočním Bazáááru

Každý máme doma věci, které se nám sice nehodí, ale je nám líto je vyhodit. Nebo oblečení, ze kterého děti vyrostly. Okoukané hračky, přečtené knížky, CD, DVD, věci do domácnosti, sportovní potřeby. To vše by mohlo někoho potěšit.

Nadační fond Šestý smysl společně s radnicí Prahy 6 chce takové věci nabídnout ke koupi na charitativním bazaru. Výtěžkem akce by chtěly podarovat děti z Prahy 6, které nemají to štěstí žít v normálních rodinách.

„Vytipovali jsme děti s opravdu těžkými osudy, kterým bychom rádi pomohli, aby se měly možnost aspoň částečně věnovat něčemu, co je baví, “ říká místostarosta pro sociální oblast Petr Ayeboua. Například šestnáctiletému chlapci, který nyní žije v Domě tří přání Přemysla Pittra. Matka, která se ho pokusila zabít, skončila ve vazbě. Otec mu již dříve zemřel a další příbuzné nemá. Prvním rokem navštěvuje střední odborné učiliště. „Momentálně se nachází zcela bez zákonných zástupců a jakýchkoliv finančních prostředků. Je však nezbytné dál hradit platby v souvislosti s jeho studiem, stravováním, koníčky a dalšími životními výdaji,“ vysvětluje Ayeboua. Z výtěžku bazaru by získal permanentku do posilovny, protože posilování je jeho koníčkem a psycholog mu ho zároveň doporučil jako druh terapie. 

Bazar s kulturním programem

Vánoční bazar v režii nadačního fondu Šestý smysl, bude víkendovou kulturně společenskou akcí. Pod svá křídla ji přijalo divadlo Semafor, v jehož prostorách se bude vše odehrávat. „Připravili jsme zajímavou interaktivní předvánoční akci pro celé rodiny. Spolu se svými dětmi se návštěvníci mohou dobře pobavit a ještě pomoci jiným dětem, aby i ony prožili hezké vánoční svátky,“ říká čestný člen nadace, hanspaulský hudebník a výtvarník Milan Cais. „Dopoledne se děti pobaví při divadelních a hudebních představeních, na které budou mít vstup zdarma, vydovádí se v dětském koutku a pochutnají si na připraveném pohoštění. Večerní koncert je připraven pro dospělé, kteří navíc v průběhu odpoledne mohou nakoupit zajímavé vánoční dárky a pak si užít klidný večer,“ popisuje plánovanou akci.

 

Kdo má „Šestý smysl“ 

Nadační fond Šestý smysl založila skupina mladých lidí, kterým není lhostejný osud druhých, a chtějí pomáhat potřebným v rámci Prahy 6. Jejich cílem je podpora sociálně slabých spoluobčanů, rodin s handicapovanými dětmi, dětí z dětských domovů, atp. Nadačnímu fondu jde o dlouhodobé aktivity v rámci rozvoje Prahy 6 nejen v sociální oblasti, ale také v oblasti kultury, vědy, vzdělávání, zdravotnictví, tělovýchovy a sportu. 

V nadačním fondu působí například známý multikulturní umělec Milan Cais, zkušenosti s charitativní činností mají i Jan Jurke a Kryštof Blažek, advokátka Lucie Trnková je dobrovolnou poradkyní na Lince právní pomoci Nadace Naše dítě a podporuje řadu charitativních činností jako je adopce afrických dětí, je členkou Přátel dětí UNICEF. 

Více na www.nfsestysmysl.cz

 

Jak se zapojit do Bazáááru

● Pěkné, nepotřebné věci, které mohou někomu udělat radost, přineste o víkendu 30. 11. a 1. 12. a 7. a 8. 12. do ZŠ Emmy Destinové. Vždy mezi 10–14 hodinou! 

● Nakoupit a pobavit se můžete přijít 13. a 14. prosince do divadla Semafor. 

● Připraveny budou různé předměty, knihy, oblečení, sportovní potřeby a řada jiných věcí z celoroční dobročinné sbírky. 

 

Komu je určen výtěžek Bazááru

Michala (13 let) byla týrána v biologické rodině i v rodině, která si ji osvojila z dětského domova. Nyní dochází do hostitelské rodiny. Z daru by jí byly nakoupeny její oblíbené knihy nebo hudební nosiče. 

Nikola (17 let) takřka celý svůj život strávila v dětském domově, rodiče o ni nepečují, nenavštěvují ji příbuzní a cítí se osamělá. Má dlouhodobé psychické problémy. Nikola ráda poslouchá hudbu, chtěla by si koupit i něco hezkého pro sebe.

Honza (15) žije v dětském domově, sourozenci žijí u pěstounů. Rád by se s nimi stýkal. Chce být automechanikem a miluje hip-hop. Peníze z bazaru by mu umožnily věnovat se jeho zálibám. 

Jaroslav (16) žije v azylovém domě, matka je ve vězení. Za výtěžek z bazaru by získal permanentku do posilovny.