Podzimní kulturní nabídka může oslovit každého

náhled souboruZajímavé výstavy i koncerty přichystala pro veřejnost radnice Prahy 6 v listopadu. Jako novinku si pro děti připravila procházku Strašidelným pohádkovým lesem v oboře Hvězda. Senioři uvítají podzimní program na Marjánce nebo prohlídky významných vil. 

Lidé mohou navštívit výstavy, které upomínají významné osobnosti a jejich díla. Osobnosti první republiky, které žily, bydlely nebo tvořily na území dnešní městské části, představuje výstava v Písecké bráně. Městská část ji připravila ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem u příležitosti oslav 95 let od vzniku samostatného státu. Na pětadvaceti panelech se návštěvníci dočtou nejen o politických představitelích, ale i o příslušnících branné moci, umělcích i architektech, kteří zanechali svůj otisk v Praze 6. Výstavu je možné zdarma zhlédnout v Písecké bráně do 10. listopadu. Na ni naváže výstava fotografií z cest studentů Gymnázia Arabská.

Světově proslulého architekta Adolfa Loose zase představuje výstava věnovaná jeho dílu, a to u příležitosti 80 let od jeho úmrtí. V Galerii chodník za výlohou Skleněného paláce se lidé mohou seznámit s jeho životem i tvorbou, kterou v Praze 6 reprezentuje slavná Mullerova vila. Pro seniory pak radnice připravila možnost bezplatných prohlídek této vily, o kterých se dočtete v Šestce na str. 9.

Výstavu o Adolfu Loosovi vystřídá 5. prosince výstava, která by se měla více přiblížit dětem. Po loňské úspěšné výstavě čertů Karla Franty letos radnice jedná o výstavě ilustrátora Zdeňka Smetany, autora oblíbených večerníčkových postaviček, například Rákosníčka, Štaflíka a Špagetky nebo Křemílka a Vochomůrky. Vernisáž bude spojena s čertovskou nadílkou a jsou na ni zvány všechny hodné děti. Kdo přijde v čertovské masce, od radnice Prahy 6 si zaslouží malý dárek.

Kolemjdoucí na Vítězném náměstí nemohou minout ani výstavu o úspěších armádních sportovců, kterou připravilo Ministerstvo obrany před budovou Generálního štábu, a to k pětašedesátileté historii armádního sportu.

K 100. výročí od narození slavného vynálezce kontaktních čoček a silikonu Otto Wichterleho uspořádala městská část pro veřejnost koncert v Národní technické knihovně. Filharmonický orchestr Iwasaki pod taktovkou Chuhei Iwasakiho v inspirativním prostředí knihovny doprovodil sólista Václav Hudeček. Již 23. listopadu v 17.30 hod. se bude v NTK konat další vystoupení, tentokrát studentů pražské konzervatoře v rámci cyklu koncertů z Hvězdiček rostou hvězdy. Vystoupí čtyřicetičlenný smíšený sbor doplněný barokním souborem z téže konzervatoře. Akce je pro veřejnost zdarma. Komornější akce se uskuteční 12. listopadu v obřadní síni Skleněného paláce, kde vystoupí Gabriela Vermelho a Jan Roušar v pořadu Písně nejen z první republiky.

Kromě pravidelných úterních pořadů Klubu fresh senior v Písecké bráně, kde tento měsíc přijala pozvání na besedu například spisovatelka Ivanka Devátá, se mohou senioři z Břevnova těšit na obnovení pořadů na Marjánce. Tam zavítá s koncertním programem například zpěvačka Eva Pilarová.

V listopadu naposledy proběhnou Farmářské trhy na Kulaťáku ve standardním sobotním režimu a svou nabídkou se zaměří na svatomartinské husy nebo nabídku zvěřiny. Již 29. listopadu budou zahájeny Adventní trhy a kromě soboty budou také v pátek odpoledne, a to až do 21. prosince (více na str. 21).

Slavnostní rozsvícení vánočních stromů Prahy 6 se letos uskuteční na opět na čtyřech místech. 30. listopadu v 17 hodin v Břevnově u nově zasazeného vánočního stromku, a v 18 hodin Vokovicích, kde si lidé tradičně zdobí stromek ozdobami, které si sami vyrobí nebo přinesou. Rozsvícení vánočního stromu a zapálení první svíce na adventním věnci v Písecké bráně bude spojeno s odpoledními vánočními dílnami pro děti a s vystoupením operní pěvkyně Gabriely Beňačkové společně se souborem Sedmihlásek. Vánoční strom na Vítězném náměstí se rozsvítí 1. prosince v 18 hodin.

K výročí 100 let od narození čestného občana, vynálezce Otto Wichterleho, uspořádala Praha 6 pro veřejnost koncert v Národní technické knihovně. Foto: Martin Malý

Filharmonický orchestr Iwasaki v NTK. Foto: Martin Malý